Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

ČITAONICA • 17.03.2023.

Diana Šetka : Arsen, Sjećanja (ulomci)

Donosimo vam ulomke iz knjige 'Arsen – Sjećanja' (Profil, 2022.) u kojoj je autorica i novinarka Diana Šetka rekonstruirala život i karijeru Arsena Dedića kroz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture. Iz odabranih sjećanja vidljiva Arsenova povezanost s dva naša književna velikana, Tinom Ujevićem i Miroslavom Krležom.
Najava • 20.03.2023.

Goranovo proljeće slavi 60. rođendan u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci

Naša najznačajnija pjesnička manifestacija slavi 60. godina! Goranovo proljeće, jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećen živim pjesničkim glasovima i uspomeni na Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu, održat će se od 20. do 23. ožujka, u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci.
Vijest • 15.03.2023.

Nagrada Ivan Goran Kovačić Senku Karuzi, a Goran za mlade pjesnike Vidu Bešliću

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu pripala je Senku Karuzi za knjigu 'Nestajanje' dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen 'Ektoplazma'. Svečana dodjela nagrada održat će se na prvi dan proljeća i Goranov rođendan, 21. 3. u Lukovdolu.
Najava • 14.03.2023.

Kolokvij o književnom stvaralaštvu Ivana Gorana Kovačića

Matica hrvatska organzira Kolokvij u povodu 110. obljetnice rođenja Ivana Gorana Kovačića, u utorak, 14. ožujka u Dvorani Jure Petričevića. Kroz dvije sesije profesori, znanstvenici i stručnjaci predstavit će put Kovačićevog književnog sazrijevanja, specifičan pjesnički izraz i njegov bogati književni opus.
Vijest • 13.03.2023.

Luko Paljetak i Goran Čolakhodžić dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' za 2022. godinu

Odbor za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' na sjednici održanoj 10. ožujka 2023. godine odlučio je najvećim priznanjem za književnoprevodilački rad u Republici Hrvatskoj ovjenčati dvojicu prevoditelja: Luka Paljetka nagradom za životno djelo te Gorana Čolakhodžića godišnjom nagradom za 2022. godinu.
ČITAONICA • 04.03.2023.

Marko Gregur : Šalaporte (ulomak)

Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, grozničavo oboružan citatima o umjetnosti i smislu – ali bez vlastite umjetnosti – vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone. Donosimo ulomak iz novog romana Marka Gregura 'Šalaporte', koji uskoro izlazi u izdanju nakladnika Hena com.
Vijest • 02.03.2023.

Književni natječaj za nagradu 'Korzo slova' 2023.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije raspisuje javni natječaj za književnu nagradu 'Korzo slova', za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije 2023. Nagrada se sastoji od priznanja, istoimene skulpture 'Korzo slova' i tiskanja nagrađene knjige. Rok prijave: 15. srpnja 2023.