Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Najava • 13.09.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: 'Događaj' Annie Ernaux

Ciklus tribina 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' započinje razgovorom o knjizi 'Događaj' Annie Ernaux. O knjizi koja pred nas donosi brutalno iskrenu i mučnu priču o iskustvu abortusa autorice u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj zabrenjen, razgovoraju Marija Mađor Božinović, fizičarka, Jasenka Grujić, ginekologinja i aktivistica za ženska reproduktivna prava te Andrea Vranić,...
Najava • 11.09.2022.

15. Vrisak donosi više od 40 programa u art-kvart Benčić

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i nas kao ljude. U posebnom programu 'Književnost piše zeleno' bit će predstavljen 'Snjegolomac', jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti.
Vijest • 06.09.2022.

Tamara Bilankov dobitnica nagrade Post scriptum za 2022. godinu

U svrhu poticanja i popularizacije književnosti na društvenim mrežama i u društvu, udruga za kreakciju Kultipraktik raspisuje godišnji natječaj za dodjelu godišnje Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama (čitaj: na Facebooku!). Za 2022. godinu dobitnica je Tamara Bilankov.
Vijest • 06.09.2022.

Martina Divić dobitnica nagrade 'Dijana Klarić' za najbolji putopis na Croatian Travel Festivalu 2022.

Ovogodišnji Croatian Travel Festival u Šibeniku je okupio brojne putnike i putopisce, a u nedjelju je završio dodjelom nagrada 'Dijana Klarić', jedine nagrade koja se u Hrvatskoj dodjeljuje putnicima i putopiscima. Dobitnica nagrade za Najbolji putopis je Martina Divić za knjigu 'Ne postoji sutra u Atru: Priče iz Afrike' (izdavač: Libricon).
Vijest • 04.09.2022.

Predstavljanjem novog romana Olje Savičević Ivančević 'Ljeta s Marijom' počinje 10. Festival svjetske književnosti

U nedjelju 4. rujna 2022. počinje 10. Festival svjetske književnosti. Olja Savičević Ivančević, jedna od naših najprevođenijih pjesnikinja i spisateljica, autorica romana 'Adio kauboju' i 'Pjevač u noći' te više knjiga poezije i knjiga za djecu, premijerno će na Festivalu predstaviti svoj novi roman 'Ljeta s Marijom'.
Najava • 04.09.2022.

Deseti Festival svjetske književnosti uskoro otvara svoja vrata!

Na samom kraju ljeta deseti Festival svjetske književnosti otvara svoja vrata kako bi ugostio najveća imena književne godine iza nas, mlade zvijezde u usponu kao i suvremene klasike. Festival će se održati u prostorima Doma HDLU, Knjižare Fraktura i Botaničkog vrta od 4. do 9. rujna, i postati dom čak četrnaest zemalja!
Vijest • 15.07.2022.

Predstavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju.