Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.04.2024.

Predstavljanje knjige Omera Raka 'Okultni duh moderne'
Održava se
19.04.2024. u 19:30h

Predstavljanje knjige Omera Raka "Okultni duh moderne. Arhitekt Alois Vjekoslav Bastl alias astrolog Uranus i njegovo doba" (Srednja Europa, 2023), održat će se u petak, 19. travnja u 19.30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva ulica 5).

U predstavljanju koje će voditi Dora Kosorčić Januš sudjeluju: Dragan DamjanovićZlatko Matijević i Omer Rak.

Svrstan u “drugi akademski naraštaj” hrvatskih arhitekata i jedan od inicijatora osnivanja Kluba hrvatskih arhitekata, Vjekoslav Bastl nedvojbeno je pripadao zasebnu soju arhitekata jer je arhitekturi, inače društveno strogo determiniranoj disciplini, pridodao ezoterična obilježja izražena jedinstvenom snagom dekorativne metafore. Usto je bio strastveni astrolog koji je sedam godina zaredom pod pseudonimom “Uranus” objavljivao astrološke članke u spiritističkom mjesečniku Novo sunce, a zatim i u dnevnom tisku. Strast za astrološkim istraživanjima vodila ga je kroz cijeli život, do smrti u kući na zagrebačkom Tuškancu početkom rujna 1947. godine.

"Način djelovanja masonskih udruga, njihova tajnost, možda je i dobar štit od napada koje su, kako prikazuje Rak, nerijetko trpjeli oni spravni utrti neutrte staze, a ezoterija, okultno, astrologija, pojavne u mnogo raznih likova tijekom povijesti bile su ujedno mete dogmatizma nazočna kao konstitutivni element ne samo organizirane, institucionalne religije, nego i akademske, institucionalizirane znanosti. I jedni i drugi, i Oltar i Katedra, očito žele monopol nad savješću, bilo vjerničkom bilo znanstveničkom, i stoga okultno doživljavaju konkurentom, o čemu svjedoče prijepori koje prikazuje Rak. Znakovit je njegov zaključak o nizu dekreta kojima se proskribira spiritizam kao protivan kršćanskoj vjeri: 'U svojim protuspiritističkim dokumentima Sv. Oficij ostavlja mogućnost da se ti fenomeni, uz posebnu dozvolu, mogu znanstveno proučavati u svrhu otkrivanja spiritističke varke i zablude, ili iznošenja dokaza da su neke pojave u spiritizmu posve naravne.“ - Antun Pavešković, Moderna vremena

Omer Rak

Okultni duh moderne : Arhitekt Alois Vjekoslav Bastl alias astrolog Uranus i njegovo doba

  • Srednja Europa 12/2023.
  • 302 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870038

Svrstan u 'drugi akademski naraštaj' hrvatskih arhitekata i jedan od inicijatora osnivanja Kluba hrvatskih arhitekata, Vjekoslav Bastl nedvojbeno je pripadao zasebnu soju arhitekata jer je arhitekturi, inače društveno strogo determiniranoj disciplini, pridodao ezoterična obilježja izražena jedinstvenom snagom dekorativne metafore. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –