Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.06.2008.

Predstavljanje knjige 'Danilski riton' Omera Raka
Održava se
18.06.2008.

Predstavljanje knjige "Danilski riton : Struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika", autora Omera Raka, u izdanju Gradske knjižnice 'Juraj Šišgorić' iz Šibenika, održat će se u srijedu 18. lipnja 2008. u 18 sati u knjižari Profil Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7).

Knjigu će predstaviti dr. sc. Tihomila Težak-Gregl, predstojnica Katedre za prapovijesnu arheologiju i prof. dr. sc. Aleksandar Durman, predstojinik Katedre za arheoometriju i metodologiju, oboje s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riton je simbol danilske kulture, a riječ je o posudi izrađenoj od pečene gline s ovalnom drškom i četiri noge koju većina arheologa smatra kultnom. Strukturom i simbolikom, riton sadrži i univerzalne odrednice koje odražavaju zajedničke duhovne preokupacije koje su prepoznatljive u svim neolitičkim skupinama jugoistočne Europe od Egejskog mora do Alpa.

Omer Rak, dramski pisac i esejist, široj je javnosti poznat kao kolumnist riječkog Novog lista, dugogodišnji je istraživač fenomena kultnih objekata mlađeg kamenog doba. Po struci politolog, knjigu o danilskom ritonu odlučio je pisati zbog emocionalnih veza s danilskim krajem, ali i zbog spoznajnih razloga, jer je misterij ritona povezan s ljudima koji su živjeli prije 7000 godina, a koji su imali neke probleme koji muče i današnje ljude. Riton je počeo proučavati krajem 80-ih godina, odlazio na teren, prikupljao materijal, a samu knjigu pisao je četiri godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –