Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Omer Rak

Okultni duh moderne : Arhitekt Alois Vjekoslav Bastl alias astrolog Uranus i njegovo doba

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 12/2023.
  • 302 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870038
  • Cijena: 27.87 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svrstan u “drugi akademski naraštaj” hrvatskih arhitekata i jedan od inicijatora osnivanja Kluba hrvatskih arhitekata, Vjekoslav Bastl nedvojbeno je pripadao zasebnu soju arhitekata jer je arhitekturi, inače društveno strogo determiniranoj disciplini, pridodao ezoterična obilježja izražena jedinstvenom snagom dekorativne metafore. Usto je bio strastveni astrolog koji je sedam godina zaredom pod pseudonimom “Uranus” objavljivao astrološke članke u spiritističkom mjesečniku Novo sunce, a zatim i u dnevnom tisku. Strast za astrološkim istraživanjima vodila ga je kroz cijeli život, do smrti u kući na zagrebačkom Tuškancu početkom rujna 1947. godine.

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957. Bavi se multidisciplinarnim tumačenjem prapovijesnih i povijesnih simbola. Objavio je o tome nekoliko radova, ponajprije studiju o zagonetnom neolitičkom artefaktu: “Danilski riton: Struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika” (Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2008.) i prijevod na engleski “The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Middle Neolithic Cult-Vessel” (Oxbow Books, Oxford, 2011.).

Autor je romana “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” (Fraktura, Zaprešić, 2014.), “Kultna posuda” (Fraktura, Zaprešić, 2017.) i “Oneiricon” (V.B.Z., Zagreb, 2022.), knjige pripovjedaka “Ovdje, ondje & trans” (Litteris, Zagreb, 2023.), zbirke eseja “Stoljeće na početku” (Profil, Zagreb, 2009.) te monografije “Stotinu godina OŠ Pantovčak 1908.-2008. ” (OŠ Pantovčak, 2008.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –