Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Omer Rak

Oneiricon

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535204398
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U svojem novom, trećem po redu, romanu "Oneiricon", esejist, dramski pisac i romanopisac Omer Rak ponovno na umješan način isprepliće pripovjedne niti fabule, miješajući na zadivljujući način žanrove erotskog, fantastičnog, mitskog i krimi-romana s elementima horora. S tim jedinstvenim spojem intrigantnih književnih žanrova rijetko zastupljenih u domaćoj literarnoj produkciji stvorio je još jedan „instalacijski“ komunikativan, dubok, napet i originalan roman, stilom majstorski cizeliran.

Protagonist ovog provokativnog romana, profesor s Umjetničke akademije i stručnjak za suvremenu konceptualnu umjetnost, gonjen nezadrživim spolnim nagonom siluje svoju studenticu nakon čega se suočava s nizom nepredvidivih, katkad potpuno iracionalnih situacija, kao posljedicama svoje panovske nesposobnosti da se suzdrži. Naslov romana izveden je iz starogrčke riječi óneiros („san“), pa bi se mogao tumačiti kao „sanovnik“, a u tome „sanovniku“ u kojemu snovi postaju zbilja a zbilja snovi, sve je moguće…

Svojim novim romanom Omer Rak pokazao je da je jedan od rijetkih pisaca u našoj suvremenoj književnosti koji s lakoćom uspijeva suobličiti fikciju i zbilju, pomiriti kontroverze te spojiti naizgled nespojivo kako bi ostvario zaokruženu čudesnu romanesknu cjelinu trajne vrijednosti.

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957. Autor je dvaju hvaljenih romana, "Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina" (2014.) i "Kultna posuda" (2017.), te dvije knjige eseja (Stoljeće na početku, 2009. i Mistični simboli zavičaja, 2019.). Napisao je više radio i kazališnih dramskih tekstova koji su nagrađeni, emitirani i uprizoreni.

Pasionirani je istraživač prapovijesnog simbolizma, posebice neolitičkog. Nakon višegodišnjeg istraživanja objavio je studiju "Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika" (2008.), koja je nakon hrvatskog izdanja prevedena na engleski jezik i 2011. objavljena u Velikoj Britaniji u uglednoj nakladničkoj kući Oxbow Books. Zanimaju ga hermetičke teme. Živi i radi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –