Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Omer Rak

Oneiricon

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535204398
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U svojem novom, trećem po redu, romanu "Oneiricon", esejist, dramski pisac i romanopisac Omer Rak ponovno na umješan način isprepliće pripovjedne niti fabule, miješajući na zadivljujući način žanrove erotskog, fantastičnog, mitskog i krimi-romana s elementima horora. S tim jedinstvenim spojem intrigantnih književnih žanrova rijetko zastupljenih u domaćoj literarnoj produkciji stvorio je još jedan „instalacijski“ komunikativan, dubok, napet i originalan roman, stilom majstorski cizeliran.

Protagonist ovog provokativnog romana, profesor s Umjetničke akademije i stručnjak za suvremenu konceptualnu umjetnost, gonjen nezadrživim spolnim nagonom siluje svoju studenticu nakon čega se suočava s nizom nepredvidivih, katkad potpuno iracionalnih situacija, kao posljedicama svoje panovske nesposobnosti da se suzdrži. Naslov romana izveden je iz starogrčke riječi óneiros („san“), pa bi se mogao tumačiti kao „sanovnik“, a u tome „sanovniku“ u kojemu snovi postaju zbilja a zbilja snovi, sve je moguće…

Svojim novim romanom Omer Rak pokazao je da je jedan od rijetkih pisaca u našoj suvremenoj književnosti koji s lakoćom uspijeva suobličiti fikciju i zbilju, pomiriti kontroverze te spojiti naizgled nespojivo kako bi ostvario zaokruženu čudesnu romanesknu cjelinu trajne vrijednosti.

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957. Bavi se multidisciplinarnim tumačenjem prapovijesnih i povijesnih simbola. Objavio je o tome nekoliko radova, ponajprije studiju o zagonetnom neolitičkom artefaktu: “Danilski riton: Struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika” (Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2008.) i prijevod na engleski “The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Middle Neolithic Cult-Vessel” (Oxbow Books, Oxford, 2011.).

Autor je romana “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” (Fraktura, Zaprešić, 2014.), “Kultna posuda” (Fraktura, Zaprešić, 2017.) i “Oneiricon” (V.B.Z., Zagreb, 2022.), knjige pripovjedaka “Ovdje, ondje & trans” (Litteris, Zagreb, 2023.), zbirke eseja “Stoljeće na početku” (Profil, Zagreb, 2009.) te monografije “Stotinu godina OŠ Pantovčak 1908.-2008. ” (OŠ Pantovčak, 2008.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –