Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.04.2024.

Strah od pamćenja: razgovor o povijesti i politikama pamćenja
Održava se
05.04.2024. u 19:30h

Normalnost zaborava, nelagoda pamćenja. Sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća

Što su konkurentski narativi dvaju totalitarizama, vektori pamćenja, holokaustizacija narativa o ratnim stradanjima, višesmjerno pamćenje, memorijalna praksa i kultura kajanja, pojmovi koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja? Razgovor o povijesti i politikama pamćenja održat će se u petak, 5. travnja u 19.30 u KIC-u (Preradovićeva 5) u povodu nedavno objavljene knjige Natke Badurine "Strah od pamćenja" (Disput, 2023).

* pročitajte preporuku Antuna Paveškovića koji je za Moderna vremena pisao o knjizi!


Bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma, o holokaustizaciji žrtava nacističkog logora Rižarna San Sabba iz Trsta u (književnoj) kulturi traume, o mitologizaciji sjećanja na istarski egzodus u talijanskoj popularnoj, muzejskoj i službenoj kulturi pamćenja. Razmotrit će se i različite nacionalne strategije poučavanja povijesti i komemoriranja važnih povijesnih datuma, te obilježja pamćenja i (ko)memoriranja ratova u pograničnom području.
 
Sudjeluju:
dr. sc. Natka Badurina, izv. profesorica na Odjelu za moderne jezike Sveučilišta u Udinama, Italija
dr. sc. Branimir Janković, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i urednik portala Historiografija.hr
dr. sc. Jurica Pavičić, publicist, književnik i novinar Jutarnjeg lista

Moderatorica:
dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, kulturna antropologinja pri Institutu za etnologiju i folkloristiku


Stručnjakinja za povijest ideja i književnu kulturu 19. stoljeća, autorica knjiga "Nezakonite kćeri Ilirije", 2009. i "Utvara kletve", 2014., Natka Badurina napravila je teorijski i istraživački meritoran iskorak prema ekstremnom, turbulentnom te arhivski još neposloženom 20. stoljeću. Kroz četiri poglavlja knjige autorica analizira različite fenomene iz suvremene povijesti sjevernog Jadrana. Na konkretnom povijesnom materijalu, uz pomoć historiografskih saznanja te mnoštva egodokumenata, kulturnih tragova i glasova svjedoka, Badurina raspliće i interpretira ali i pojmovno organizira gusto tkivo pamćenja prošlosti na etički dosljedan, društveno relevantan i znanstveno akribičan način.

Tribinu organizira projekt Normalnost i nelagoda (NORMANEL), Instituta za etnologiju i folkloristiku, dijelom financiran sredstvima Europske Unije - NextGenerationEU.

Natka Badurina

Strah od pamćenja : Književnost i sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća

  • Disput 06/2023.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532604535

Nakon pada komunizma, na valu demokratizacije, dotad ušutkane zajednice mogle su progovoriti o svojim povijesnim traumama. Preokrete u politikama pamćenja Natka Badurina u knjizi 'Strah od pamćenja: Književnost i sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća' promatra na primjeru sjevernog Jadrana i u transnacionalnoj perspektivi, obuhvaćajući prije svega hrvatska i talijanska, dijelom i slovenska gledišta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –