Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.02.2015.

Predstavljanje knjige Natke Badurine 'Utvara kletve'
Održava se
05.02.2015.

Predstavljanje knjige Natke Badurine "Utvara kletve : O sublimnim i rodnim ulogama u hrvatskoj povijesnoj tragediji u 19. stoljeću" (Disput, 2014) održat će se u četvrtak 5. veljače u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Uz autoricu Natku Badurinu knjigu će predstaviti Lada Čale Feldman i Marina Protrka Štimec.

U knjizi se proučavaju rodne uloge u hrvatskoj povijesnoj tragediji 19. stoljeća, i to metodama feminističke teorije, književne povijesti i književne antropologije. Pri tome vezivnu nit čini estetički pojam sublimnog i njegova primjena u raspravi o tragičnom žanru, u definicijama rodnih razlika te u teoriji historiografije. Korpus na kojem se ispituju polazišne teze okuplja tragedije s temom iz nacionalne prošlosti, u kojima se junak suočava s nezasluženom i neobjašnjivom nesrećom, te svršava najčešće tragično i uz obećanje buduće nagrade za čitav nacionalni kolektiv.

Obuhvaćena su ukupno 33 dramska teksta ovih autora: Lj. Farkaš Vukotinović, I. Kukuljević Sakcinski, D. Demeter, M. Ban, M. Bogović, F. Marković, A. Tresić Pavičić, H. Dragošić, D. Jarnević, M. Jurić Zagorka, I. Fürst, N. Vavra.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –