Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 23.04.2024.

Svečano otvorenje 13. Noći knjige

U utorak 23. travnja točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvaramo 13. Noć knjige i predstavljamo najnovije rezultate istraživanja o čitanju i kupovini knjiga u Hrvatskoj! Bit će proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom Svijet kao začarana šuma u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.
Najava • 22.04.2024.

Promocija romana Ede Popovića 'Hrvatski pasijans'

Promocija novog romana Ede Popovića 'Hrvatski pasijans' održat će se u ponedjeljak, 22. travnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Edo Popović jedan je od omiljenih i najčitanijih domaćih autora, a sada se vraća na velika vrata krimićem čija je radnja smještena u jednom novozagrebačkom naselju…
Najava • 19.04.2024.

Predstavljanje knjige Omera Raka 'Okultni duh moderne'

Predstavljanje knjige Omera Raka 'Okultni duh moderne. Arhitekt Alois Vjekoslav Bastl alias astrolog Uranus i njegovo doba' održat će se u petak, 19. travnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U predstavljanju koje će voditi Dora Kosorčić Januš sudjeluju: Dragan Damjanović, Zlatko Matijević i Omer Rak.
Najava • 18.04.2024.

Promocija knjige Korane Svilar 'Soba za djevojčice'

Promocija nove knjige spisateljice Korane Svilar 'Soba za djevojčice' održat će se u četvrtak 18. travnja u Knjižari Fraktura u Zagrebu. U novom romanu, Korana Svilar, i sama gimnazijska profesorica, pokazuje lice i naličje današnje generacije mladih, njihovu hrabrost i strahove iza pametnih telefona.
Najava • 12.04.2024.

Norveška spisateljica Ingeborg Arvola predstavlja roman 'Nož iz ognja'

Norveška spisateljica Ingeborg Arvola u Zagrebu će predstaviti svoj nagrađivani roman 'Nož iz ognja', u petak 12. travnja u Knjižari Fraktura. Uz autoricu, o knjizi će govoriti prevoditeljica Sandra Ljubas i urednica Elizabeta Vrbančić, a razgovor će moderirati te po potrebi prevoditi Mišo Grundler.
Najava • 08.04.2024.

Tribina Studentska riječ: O ratu

Povratak rata u Europu nakon desetljeća mira, trenutna kriza na Bliskom istoku, tenzije oko Tajvana, sveprisutna prijetnja nuklearnog sukoba i druga nedavna događanja tema su tribine Književni petak na kojoj gostuje sociolog i filozof te dragovoljac Domovinskog rata, profesor Ozren Žunec.
Najava • 05.04.2024.

Strah od pamćenja: razgovor o povijesti i politikama pamćenja

Razgovor o povijesti i politikama pamćenja održat će se u povodu nedavno objavljene knjige Natke Badurine 'Strah od pamćenja'. Uz pojmove koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja, bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma i mnogim drugim temama.