Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Yaa Gyasi

Povratak kući

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Mirjana Čanić
  • 02/2018.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533436531
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Povratak kući" je prvijenac mlade autorice gansko-američkog podrijetla Yaa Gyasi koji prati naraštaje jedne obitelji kroz tri stoljeća pritom prikazujući mukotrpan put ropstva i ratova koji su se neizbrisivo utkali u tkivo jednog mladog naroda… Roman ovjenčan je s nekoliko prestižnih nagrada poput PEN/Hemingway Award za najbolji debitantski roman te nagradom American Book Award za iznimno literarno postignuće.


Povijesna okosnica romana je 18. stoljeće u Gani. Priča prati dvije polusestre, Effiju i Esi, koje su rođene u različitim selima. Effia je udana za Engleza s kojim vodi lagodan život u odajama utvrde Cape Coast. Effia nije ni svjesna da je njezina sestra Esi zatočena tik ispod nje, u tamnici iste utvrde, prodana zajedno s tisućama drugih u trgovini robljem koja cvjeta na Zlatnoj obali te poslana brodom u Ameriku gdje će njezina djeca i unuci odrastati kao robovi.

Jedna nit radnje romana prati Effijine potomke tijekom stoljeća ratovanja u Gani, dok se narodi Fanti i Ašanti bore protiv trgovine robljem i britanske kolonizacije. Druga nit radnje prati Esi i njezinu djecu na putu za Ameriku. 

"Povratak kući" čini prošlost bolno opipljivom dok prikazuje život jedne obitelji od južnjačkih plantaža do građanskog rata i velike migracije, od rudnika ugljena u Pratt Cityju u Alabami do jazz klubova i narko skvotova u Harlemu dvadesetog stoljeća, pa sve do sadašnjosti…


Roman zapanjujuće snage koji prati tri stoljeća u Gani i sedam naraštaja obitelji čije su živote oblikovale nezaustavljive povijesne sile. Osebujnog jezika i stila, ovaj roman nagoviješta pojavu novog važnog glasa suvremene književnosti.

Goodreads


Majstorski prvijenac koji je iznjedrila Yaa Gyasi pripovijeda o pojedincima čije sudbine ostavljaju bez daha... čudesno talentirana mlada spisateljica priredila je čitateljsko iskustvo koje ne smijete propustiti!

School Library Journal

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –