Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ben Brooks

Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Selma Muftić Pustički
  • Ilustracije: Quinton Winter
  • 01/2020.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533439754
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Princ na bijelom konju, neustrašivi lovac, nestašni zafrkant... To su vrlo često uzori s kojima se dječaci susreću u današnjim filmovima i knjigama koji uglavnom propagiraju stereotipnu ideju muževnosti. No što ako si introvertirano dijete? Ako ti je knjiga draža od mača? Ako želiš zaplakati kad se osjećaš tužnim ili ljutim? Ako se želiš odijevati drugačije?

Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji“ (Stories for Boys Who Dare to be Different, 2018.) britanskog autora Bena Brooksa čudesna je zbirka stotinu sjajno ilustriranih priča o poznatim i manje poznatim muškarcima i dječacima, povijesnim likovima ili našim suvremenicima, kojima je svima zajednička osobina da su suočeni s nevoljama i predrasudama izašli kao pobjednici te da su kršeći pravila uspjeli postići nezamislive nove stvari.

Knjiga „Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji“ nudi alternativu i odgaja nove generacije dječaka koji se usuđuju biti drugačiji. Između ostalih donosi priče o muškarcima poput Daniela Radcliffa, Galilea Galileija, Nelsona Mandelu, Louisa Armstronga, Louisa Braillea, Lionela Messija, Jamieja Olivera, Beethovena, Baracka Obamu, Jesseja Owensa, Mahatmu Gandhija – različite heroje iz svih područja života i sa svih strana svijeta. Čitat ćemo tako o cijelom nizu talentiranih ljudi od Nikole Tesle do Mandele, od Rimbauda do Baraka Obame. Naučit ćemo da je Charles Fournier prvi upotrijebio riječ „feminizam“ kad je još prije 200 godina pisao o jednakim prilikama te kako je Lionel Messi kao talentirani mladi nogometaš trebao skupo liječenje zbog pomanjkanja hormona rasta. Zbog njegovog talenta Barcelona je potpisala ugovor s njim i platila mu liječenje. On je ostao odan klubu te je pokrenuo vlastitu dobrotvornu organizaciju.

Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji“, Brooksova ilustrirana zbirka o nadahnjujućim dječacima i muškarcima kroz povijest koji su suočeni s nevoljama i predrasudama izašli kao pobjednici, otkako je objavljena, našla se na vrhu dječjih uspješnica. Ona vrvi „raznolikim mnoštvom“ pozitivnih muških uzora, a napisana je, kaže Brooks, kako bi ponudila dječacima iz osnovne škole „protuotrov toksičnoj muževnosti.“

Prepuna priča o avanturama i raznim čudesima, svidjet će se onima kojima treba hrabrosti da se odupru pritiscima svojih vršnjaka i zaplivaju protiv struje. Ovu knjigu trebali bi pročitati svi dječaci koji se brinu oko svega i svi roditelji koji se brinu za svoje dječake koji se brinu oko svega. Ona će ih poučiti i zabaviti, ali istodobno će ih ohrabriti i nadahnuti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –