Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Affinity Konar

Moja druga polovica

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 02/2018.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789533436357
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kroz poglavlja ispričana iz izmjenične perspektive, mlada američka spisateljica Affinity Konar u svom romanu 'Moja druga polovica' portretira jedinstvena iskustva dviju židovskih djevojčica – blizanki Staše i Perle – od njihova dolaska u Auschwitz 1944. pa do dolaska Crvene armije. Opisujući jedan od najmračnijih trenutaka u povijesti čovječanstva roman istodobno slavi ljudsku nepokolebljivost i ustrajnost.


Anthony Doerr Godine 1944. dvanaestogodišnje blizanke Perla i Staša Zamorski s majkom i djedom stižu u Auschwitz. U tom mračnom novom svijetu djevojčice pronalaze utjehu u svojim igrama iz djetinjstva i u razgovorima na izmišljenom jeziku. Perla, poslušna i stidljiva, nastoji ostati neprimjetna, dok se divlja i neustrašiva Staša bolje snalazi u novom okolišu i brzo savladava njegova pravila.

Kao jedne od blizanaca iz skupine djece poznate i pod nazivom Mengeleov "zoološki vrt", djevojčice imaju određene povlastice u odnosu na druge logoraše, ali i proživljavaju užase koji ih mijenjaju i prekidaju njihovu posebnu vezu. Opterećene osjećajima krivnje i boli, na kraju gube osobnost i identitet.

Te zime na koncertu koji je organizirao Mengele, Perla nestaje. Staša je neutješna, ali i dalje se nada da je njena sestra ipak živa. Kada Crvena armija oslobodi logor, Staša i njezin prijatelj Feliks, dječak odlučan u namjeri da osveti izgubljenog brata blizanca, lutaju po razorenoj Poljskoj. Iako su izgladnjeli, ozlijeđeni i progonjeni strahom, snagu im daje nada da će čudovište privesti pravdi. Kada shvate u što se svijet u međuvremenu pretvorio, to dvoje djece koja su preživjela užase logora moraju iznova otkriti svoje mjesto u njemu…

Brutalno lijepo.

Publishers Weekly

Roman rijetke oštrine i neizmjerne nade.

Booklist

Fascinantno. Kompleksno. Snažno. Uzvišeno.... Knjiga koja doista zaslužuje sve ove atribute.

Elle

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –