Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Noć knjige ×

Tema • 23.05.2023.

Zašto nas ne vole statistike?

Ulagati u obrazovanje i u kulturu, ulagati sasvim konkretno a ne deklarativno u provođenje Nacionalne strategije poticanja čitanja (NSPČ) znači zagrabiti dublje u državni proračun i tijekom ne jedne godine već kontinuirano tijekom barem tijekom jedne decenije investirati u sve one segmente i modele poticanja čitanja koji se u svakoj ozbiljnijoj europskoj zemlji smatraju nužnim.
Vijest • 02.05.2023.

Pogledajte sve što ste ikada htjeli znati o umjetnoj inteligenciji

Na Trećem programu HRT-a prikazan je niz prigodnih sadržaja u povodu ovogodišnje Noći knjige – od kojeg izdvajamo serijal razgovora sa stručnjacima iz različitih područja koji govore o umjetnoj inteligenciji. Sadržaj obuhvaća etička, pravna, psihologijska, tehničko-poslovna i geostrateško-poslovna pitanja vezana uz ovaj fenomen.
Promo • 24.04.2023.

'Knjiga svima i svuda' od 21. do 30. travnja 2023. omogućuje kupnju atraktivnih naslova po akcijskim cijenama

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK (ZNK) i ove godine se vezanu uz manifestaciju Noć knjige održava akcija Knjiga svima i svuda - KSS (od 21. do 30. travnja 2023.) koja svim ljubiteljima knjige omogućuje kupovinu atraktivnih naslova po akcijskim cijenama, bilo u web dućanima izdavača i knjižara ili uživo.
Vijest • 21.04.2023.

Objavljeni rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj - kako zaustaviti pad?

U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 40 posto građana Hrvatske, što ukazuje na nastavak trenda pada čitanosti u odnosu na protekle godine. Podatak je to iz Istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj koje je predstavljeno na otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Vijest • 14.04.2023.

Noć knjige 2023. – počinje naše najmasovnije slavlje knjiga i čitanja

Ovogodišnja manifestacija temom 'Sanjaju li roboti električne knjige?' propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.
Vijest • 22.04.2022.

Noć knjige predstavila rezultate istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj za 2022.

Organizatori Noći knjige, jedanaestu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.
Vijest • 08.03.2022.

Poziv na sudjelovanje u Noći knjige 2022.

Pred nama je jedanaesta Noć knjige, koju organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.