Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: Nenad Bartolčić • 31.07.2022.

Godine (ne)čitanja : Analize, zapažanja i prijedlozi

Poražavajući rezultati istraživanja čitalačkih navika građana Hrvatske (najnoviji su objavljeni 22. travnja na svečanom otvorenju manifestacije Noć knjige 2022.) pokazuju da je njih tek 42% pročitalo barem jednu knjigu u godinu dana, odnosno da ih čak 58% nije pročitalo niti jednu! I nije da je to nešto novo, trend za kojeg nismo znali, no iz godine u godinu ti nas postotci opetovano više ili manje “iznenađuju”, ovisno o tome radi li se o većem ili manjem otklonu od npr. rezultata od godinu dana prije, bilo to na gore (češće) ili na bolje (rjeđe). Već više od deset godina Noć knjige, inače najmasovnija knjižna manifestacija u Hrvatskoj, fokus medija zahvaljuje i zbog svježe objavljenih rezultata istraživanja, a ne samo zbog tog/tih dana organiziranih u pravilu i više od 1000 programa slavljenja knjige i čitanja koji se održavaju diljem Hrvatske, usmjeravajući pozornost šire hrvatske javnosti i na knjiške teme & dileme.    

Serijom tekstova koje ćete tijekom nekoliko idućih mjeseci moći čitati pod zajedničkim nazivom "Godine (ne)čitanja" na podlozi postojećih istraživanja nastojat ću ukazati "kada i gdje" smo po pitanju knjige i čitanja promašili kao društvo, pokazujući kako Hrvatska stoji u odnosu na druge zemlje s kojima se možda iz više razloga ne možemo ravnopravno uspoređivati, ali koje bi nam mogle svojim primjerima, različitim praksama i rješenjima, biti podstrek da budemo bolji. Uz kratke preglede dobre prakse u inozemstvu elaborirat ću i koje su zapaženije i uspješne postojeće prakse poticanja čitanja u Hrvatskoj, ali i što nedostaje u hrvatskim obrazovno-kulturnim politikama i praksama poticanja čitanja, te zašto se ne možemo fokusirati samo na akcije usmjerene u korist ranjive društvene skupine "djeca i mladi" (uključujući i njihove roditelje), već se treba fokusirati i na starije, kao i na najstarije građane kojima nerijetko preostaje samo pasivna konzumacija sadržaja uz TV ekran.

Razmotrit ću i nedostatke i probleme hrvatskog tržišta knjiga, njegovih različitih dionika. Danas je posebno potrebno imati u vidu specifičnost čitanja i knjižne industrije u digitalnom okruženju, baš kao i knjižnog stvaranja autora u novom kontekstu, te ukazivati na suodgovornost za nezadovoljavajuće trendove kako onih koje knjige proizvode (nakladnici), distribuiraju (knjižari) i čine vidljivim ili manje vidljivim (javni i privatni mediji), te naravno prije svih onih koji donose obrazovno-kulturne politike (Vlada RH i resorna ministarstva).

Sve te analize trebale bi rezultirati još jednim podsjećanjem na ono što smo već u pojedinim dokumentima konstatirali, zapisali, pa čak i donosili pojedine tzv. strateške akcijske planove, ali ponuditi i pokoje novo viđenje. I naravno, razložiti što je nužno čim prije napraviti da bi se spomenuti negativni trendovi iskazani zaustavili i preokrenuli.

Godine (ne)čitanja : radna struktura serijala

Do kraja kalendarske godine na portalu Moderna vremena planiram objaviti minimalno cca 8 analitičko-problematskih tekstova o praksama poticanja čitanja u Hrvatskoj, kao i o strukturi i trendovima na hrvatskom tržištu knjiga, jer te su dvije teme međusobno povezane i prožimajuće, a podjednaka briga društva za obje nužna je za skladnije funkcioniranje svih sastavnica sveukupnog sektora knjige. 

Kao ilustraciju strukture samog serijala tekstova navodim (još uvijek radne!) naslove pojedinih tekstova/cjelina:

1. Godina je 2022. – zašto, što, kako i koliko čitamo u Hrvatskoj?


2. Knjiga i čitanje od najranijeg do poznog životnog doba


3. Kritičko čitanje u digitalnom svijetu – generacijske perspektive


4. Nacionalna strategija poticanja čitanja (NSPČ)


5. Manifestacije u Hrvatskoj koje potiču čitanje – primjeri uspješne prakse


6. Primjeri dobre prakse poticanja čitanja u svijetu


7. Knjižnice i knjižare kao bastioni obrane čitanja knjiga


8. Privatni i javni mediji i njihova suodgovornost za čitanje

Napomena: O različitim temama u knjižnom sektoru, pa tako i o problematici čitanja (i prodaje) knjiga kontinuirano sam duži niz godina objavljivao brojne tekstove na portalu Moderna vremena, a posljednjih godina i u mjesečniku za knjige Best Book tjednika Express. Istu problematiku često sam komentirao i u brojnim radijskim i tv emisijama, pretežno na HRT-u.

** Serijal "Godine (ne)čitanja" Nenada Bartolčića objavljuje se uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem provedenog Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Dozvoljeno je prenošenje sadržaja uz objavu izvora i prethodno odobrenje Autora.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –