Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Promo • Piše: Promo • 16.11.2018.

Najbolja izdanja Naklade Ljevak u 2018.


Pri kraju kalendarske godine, povodom 41. Interlibera i uoči predstojećih blagdanskih dana darivanja, donosimo književne preporuke i vodič kroz svježa jesenska izdanja Naklade Ljevak, od vrhunske beletristike do aktualne publicistike te izdanja za djecu i mlade.

SVE KNJIGE MOŽETE NABAVITI U WEB KNJIŽARI NAKLADE LJEVAK

https://www.ljevak.hr
 

TOP 7

1. Zao zrak i Točna boja neba, Igor Rudan

Zao zrak Rudan Igor
Točna boja neba Rudan Igor

„Zao zrak: Razmišljanja o zdravlju i bolesti u 21. stoljeću vrhunsko je štivo čija je ideja popularizirati cjelokupnu modernu medicinu i javno zdravstvo objašnjavajući pozadinu stotinjak Nobelovih nagrada dodijeljenih za medicinu i fiziologiju od početka 20. stoljeća do danas. Knjiga uključuje i intervjue koje je prof. dr. sc. Igor Rudan dao brojnim novinarima u zemlji i inozemstvu u svrhu popularizacije znanosti diljem svijeta. Ovo je djelo od vrlo velikog društvenog interesa zato što približava načine na koje se moderna medicina razvila u djelatnost čvrsto utemeljenu u rigoroznoj eksperimentalnoj znanosti, uz visoka etička načela i dugo iskustvo s pojedinim metodama. Zahvaljujući tome, ljudi danas posvuda u svijetu žive sve dulje i sve su zdraviji. „Zao zrak“ svojevrsni je nastavak odlično prihvaćene „Točne boje neba“, jedne od boljih primjera domaće popularno-znanstvene literature.

U knjizi "Točna boja neba" sakupljeni su tekstovi što ih je autor, hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa Igor Rudan objavljivao tijekom protekloga desetljeća u hrvatskim medijima, počevši od onih koje je kao sasvim mladi liječnik pisao za strukovna glasila pa do intervjua što ih je, po izboru u Kraljevsko društvo u Edinburghu 2016. godine, dao vodećim hrvatskim tiskovinama.

Iako je znanstvena zajednica bila upoznata s radom profesora Rudana i pomno ga pratila i prije njegova izbora u Kraljevsko društvo, tek po primitku u taj najviši znanstveni red, Igor Rudan ušao je u središte pozornosti šire javnosti.

2. Hitlerova čudovišta, Eric Kurlander 

Hitlerova čudovišta Kurlander Eric

Eric Kurlander, cijenjeni američki povjesničar i veliki poznavatelj suvremene njemačke povijesti, nakon osam godina istraživanja i rada, donosi nam Hitlerova čudovišta u kojima pronicljivo i pedantno prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich.

Razmišljanje u okvirima nadnaravnoga bilo je neraskidivo povezano s nacističkim projektom. Za potrebe preoblikovanja njemačke politike, kulture, znanosti i religije, režim se pozivao na astrologiju, paranormalno, mitologiju, arijsko-germansko poganstvo, vračanje, čudesna oružja i izgubljena kraljevstva.

Ova iznimna studija magičnog i nadnaravnog na najvišim razinama vlasti u nacističkoj Njemačkoj temeljito je istražena i uvjerljivo potkrijepljena te će vas nedvojbeno zapanjiti.

3. Odanost višega reda, James Comey 

Odanost višeg reda Comey James

Odanost višega reda bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja jedna je od izranjajućih istina o eri i moralnosti „trumpizma” ispričana u formi političke autobiografije. Ovo je knjiga o etici, političkoj odgovornosti i odanosti kroz nikad prije ispričana iskustva s vrha američke vlasti. 

Comey doista ima što ispričati – i to čak i prije nego što dođemo do poglavlja o Hillary Clinton i Trumpu, koja su ovu knjigu odmah učinila bestselerom... Trump je pobijedio i ono što je uslijedilo pruža materijal za najnapetija i najuzbudljivija poglavlja. Comey ima oštro oko i njegova zapažanja o Trumpu i onima koji su mu pomogli da dođe na vlast oštroumna su i britka.“ The Guardian

James Comey, američki pravnik, karijerni birokrat i bivši direktor FBI-a, napisao je knjigu političkih memoara koja obuhvaća tridesetak godina američkoga pravno-političkog poretka u kojima je autor izravno služio trima predsjedničkim administracijama: G. W. Bushovoj, Obaminoj i Trumpovoj. 

4. Digitalna demencija, Manfred Spitzer   

Digitalna demencija Spitzer Manfred

Nedavno se pojavio novi pojam koji opisuje jednu od posljedica ranog korištenja digitalnih medija – digitalna demencija. Neuroznanstvenik i psihijatar dr. Manfred Spitzer objašnjava o čemu se radi: „Kada koristimo računalo, mi iscrpljujemo svoju mentalnu aktivnost.” To je u redu kad su odrasli u pitanju jer oni koriste misaone aktivnosti tijekom čitavog dana i budnog stanja, ali u djece je situacija malo složenija. U svojoj knjizi Digitalna demencija: Kako mi i naša djeca silazimo s uma Spitzer još jednom upozorava roditelje da ograniče vrijeme provedeno ispred bilo kakvih ekrana djeci, čiji je mozak još u razvoju.

"Smatram da postoji izniman društveni interes za objavom ovog djela. U svjetlu trenutačnih promjena nastavnih kurikula i uvođenja novih tehnologija u škole, iznimno je važno stručno analizirati i argumentirano raspravljati o prednostima i nedostacima ovih tehnologija." Iz recenzije doc. dr. sc. Gorana Sedmaka.

5. MAGI: kao da je bila nekad, Dušan Vesić  

Magi : Kao da je bila nekad Vesić Dušan

„MAGI: kao da je bila nekad donosi dosad uglavnom neobjavljene priče i fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi – glazbenice koja je svojom glazbom i karizmom obilježila važan period u povijesti rock-scene na ovim prostorima. Opus Ekatarine Velike danas spada u opću kulturu, njihova poetika neprestano osvaja nove generacije – u prvom redu zato što ta poetika slavi individualnu emociju, i svakom dopušta da u njoj razvije vlastiti doživljaj stvarnosti. Uz zasluženu slavu koju je EKV uživala i još uživa kao kultni bend novoga vala, zanimanje medija i publike izazivala je i tragična sudbina većine njezinih članova koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posljednja je otišla klavijaturistica Margita Stefanović Magi, ujesen 2002.

Autor Dušan Vesić rođen je u Beogradu na Svetu Petku 1959. godine. Jedan je od najutjecajnijih rock-novinara Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 1990. godine. Promovirajući rock-kulturu, pisao je za gotovo sve relevantne jugoslavenske novine i časopise tog vremena.

6. Nejednaki, Ivana Dragičević 

Nejednaki Dragičević Ivana

Ivana Dragičević, novinarka koja već gotovo dva desetljeća prati vanjskopolitička zbivanja, u publicističkome djelu Nejednaki hvata se ukoštac s gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svjetskih događaja kojima je nazočila i intervjua s brojnim državnicima i intelektualcima. Godinama putujući svijetom, boraveći u različitim kriznim žarištima, autorica nam iz prve ruke svjedoči o ključnim trenucima suvremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici. Od intervjua s Basharom al Assadom, preko organiziranja prvog koncerta na teritoriju Europske unije sirijskog rock-banda u izbjeglištvu, praćenja skupa G20 u Francuskoj i partijskog kongresa u Pekingu do Trumpova govora u Varšavi, odnosno priča iza kulisa političkih događaja, autorica u knjizi "Nejednaki" pokušava naznačiti gdje se danas nalazimo i u kojem se smjeru kreću sveopći (društveni) procesi.

Ivana Dragičević nam u ovom izvrsnome djelu donosi priče iz svijeta politike i ekonomije propitujući fenomen nejednakosti. Pritom nam, pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju, pokazuje kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo i globalno mijenjanje odnosa moći.

7. Kako popraviti budućnost, Andrew Keen 

Kako popraviti budućnost Keen Andrew

Nakon uspješnice „Internet nije odgovor“, Andrew Keen donosi nam konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo.

Kako popraviti budućnost daje nam nadu da ekonomska nejednakost, nezaposlenost, raspad kulture, rat oko privatnosti te otuđenje pojedinca, sve ono što digitalni preokret uzrokuje, mogu još uvijek biti riješeni. „Kako popraviti budućnost“, djelo ovog teoretičara novih medija, zorno ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi.

Važna knjiga i najznačajnije djelo do sada u novijem žanru književnosti… u kojem najpametniji tehnološki mislioci upozoravaju na alarmantno stanje u kojem se nalazi internet te polažu temelje kako riješiti taj problem.
Fortune

PRETPRODAJA: početak 2019. - monografija Hrvatska grafika, Mikica Maštrović

Naklada Ljevak sa zadovoljstvom najavljuje svoj najznačajniji nakladnički projekt - monografiju "Hrvatska grafika" Mikice Maštrović, koja je planirana za sam početak 2019. godine.

Knjiga Mikice Maštrović novi je proizvod najnagrađivanije biblioteke Naklade LjevakPovijest umjetnosti u Hrvatskoj. Riječ je o prvom sustavnom pregledu hrvatske grafike u sklopu kojeg će biti predstavljena relevantna tradicija i suvremena produkcija u raznim grafičkim tehnikama, s minucioznom faktografijom mapa i pojedinačnih listova domaćih (a dijelom i inozemnih) autora.

„Hrvatska grafika“ ima bogatu višestoljetnu tradiciju, pri čemu su mnogi hrvatski grafičari, značajno doprinijevši svojim radom grafičkoj umjetnosti u doba kada su djelovali, ostavili neizbrisiv povijesni trag ne samo u povijesti hrvatske grafike već je njihovo stvaralaštvo obilježilo i mnoge europske grafičke centre, osobito u 16. stoljeću.

 

TOP 7

1. Snježna sestra: Božićna priča, Maja Lunde  

Snježna sestra Aisato Lisa, Lunde Maja

Autorica bestselera „Povijest pčela“ Maja Lunde i višestruko nagrađivana ilustratorica Lisa Aisato stvorile su nezaboravnu božićnu priču „Snježna sestra koja će zasigurno postati omiljeno obiteljsko štivo i blagdanska tradicija za ljubitelje knjige svih uzrasta i dobi.

Bliži se Badnjak, dan kada Christian slavi jedanaesti rođendan. To je za njega dosad uvijek bio najbolji dan u godini, ispunjen mirisom medenjaka, mandarina i okićenoga božićnog drvca, pucketanjem vatre u kaminu i treperenjem svijeća na blagdanskom stolu. Sve su to stvari koje čine Božić i zato im se Christian svake godine silno veselio, no ove godine ništa nije kao obično. Christian i njegova obitelj oplakuju smrt njegove starije sestre, koja je umrla lani baš u ovo doba godine te se čini da je u njegovoj obitelji ovaj put Božić otkazan... 

2. Pod grimiznim nebom,  Mark Sullivan 

Pod grimiznim nebom Sullivan Mark

Utemeljena na istinitoj priči zaboravljenog heroja Pina Lelle, Pod grimiznim nebom epska je priča o hrabrosti mladog čovjeka u mračnim špijunskim vremenima Drugoga svjetskog rata.

Ovaj roman Marka Sullivana smješten je u Milano i okolicu u vrijeme zadnjih dviju godina Drugoga svjetskog rata, temelji se na istinitoj priči Pina Lelle, koji se tada, kao sedamnaestogodišnji mladić, nenadano našao okružen svijetom špijunaže, patriotizma i ljubavi. U ovaj napeti triler Sullivan je upleo brojne detalje o životu tijekom rata – uključujući stradanje Židova i ostalih koji su pali u ruke Nijemaca te stalnu napetost i strah u kojem su Talijani živjeli dok je oko njih bjesnjela bitka za Italiju uz sve češća bombardiranja saveznika koji su se približavali Milanu.

3. Metalno srca i S prosincem, Donal Ryan 

Metalno srce Ryan Donal

U svojemu virtuoznom debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU-a za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je Metalno srce proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima čak 21 protagonista, autor Donal Ryan sklapa razlomljenu sliku zajednice o tragičnoj situaciji koja ih je snašla, a koja odzvanja bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i nesvakidašnje – i mi ne možemo a da ih ne slušamo. Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.

„S prosincem“ i „Metalno srce“ zapravo su dva romana koji se mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj irskoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste. Radnja romana S prosincem događa se 10 godina ranije u vrijeme ekonomskog uzleta, kad je Irska prozvana „Keltskim tigrom“.

Romani Donala Ryana odlikuju se empatijom, ljepotom i preciznošću izraza. On je glavni patolog i pjesnik ruralne Irske.
Kevin Barry

4. Cvijeće, Afonso Cruz  

Cvijeće Cruz Afonso

Tema romana "Cvijeće" naše je pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni je lik gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca.

Afonso Cruz jedan od najkreativnijih glasova novije portugalske književnosti. Autor remek-djela „Kokoschina lutka“ romana za koji je Cruz primio Nagradu Europske unije za književnost, objavljena je 2015. godine u izdanju Naklade Ljevak. 

5. Još uvijek Alice, Lisa Genova 

Još uvijek Alice Genova Lisa

“Dirljiv prikaz Alzheimerove bolesti... Knjiga koju nećete zaboraviti”; iz pera neuroznanstvenice Lise Genove, koja je doktorirala na Sveučilištu Harvard. 

Ulazeći duboko u Alicein um, ali i u čitav njezin svijet, Genova u romanu Još uvijek Alice ocrtava odnose u kojima se i prostor i vrijeme i jezik rastaču, no ostaju dodiri, osmijesi i osjećaji, a djelići nepovezanih sjećanja ukazuju na to da je, koliko god teško, ipak moguće sačuvati bît vlastite ljudskosti. Prema romanu roman „Još uvijek Alice“ snimljen je Oscarom nagrađen film s Julianne Moore.

Alice Howland je cijenjena profesorica kognitivne psihologije s Harvarda, u sretnom je braku i ima troje odrasle djece. Tek što navrši 50 godina, Alice počne zaboravljati: riječ usred predavanja, kako se vratiti kući iz susjedstva itd. Nakon dijagnoze rane Alzheimerove bolesti, počinje njezin drugi život. 

6. Povijest pčela, Maja Lunde 

Povijest pčela Lunde Maja

Povijest pčela Maje Lunde epska je priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. „Povijest pčela“ roman je s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, i koji je konstruirao novi tip košnice; pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.

„Veličanstven i duboko potresan roman. Lunde je vješto ispreplela priču o znanosti, znanstvenoj fantastici, distopiji i nadi, iskušenjima pojedinaca i snazi obitelji.“

7.  Povijest paučine, Boris Perić

Povijest paučine Perić Boris

Poznati književnik i prevoditelj Boris Perić, autor romana "Vampir" koji je žanrovski lociran na razmeđu fantastike i kriminalistike, napisao je "Povijest paučine" kao svojevrstan nastavak "Vampira". Nije riječ o klasičnom nastavku djela, već obradi njegova središnjeg motiva, istarskog vampira Jure Granda, ovaj put iz povijesne vizure, s naglaskom na Uskočki rat, čije su posljedice uočljive i u starim zapisima legende. 

Nije Perić ni prvi ni zadnji koji je domovinski furor shvatio manje kao dar, a više kao folklor i teror. Što je još važnije, pokazao je to načinom i snagom koja njegov roman uzdiže iznad naših književnih i drugih standarda.
Zdravko Zima, Novi list

 

TOP 6

1. U službi orbulatora, Bobbie Peers 

2. Tajni portal, Bobbie Peers 

3. Kradljivac luridija, Bobbie Peers 

U službi orbulatora Peers Bobbie

Mračne tajne i šifre koje je naizgled nemoguće razbiti ispunjavaju stranice trećega dijela trilogije o Williamu Wentonu – dječaku s čudesnom sposobnošću razbijanja šifri, u čijem se tijelu nalazi inteligentni metal luridij. Prvi dio trilogije naslovljen je „Tajni portal“, a drugi dio „Kradljivac luridija“.

Trilogija o Williamu Wentonu prepoznata je kao štivo u kojemu će jednako uživati djeca diljem svijeta, a osim brojnih nagrada u Norveškoj (prestižna nagrada za dječju književnost Ark's Children Book Award, Dječji roman godine), prva knjiga, „Kradljivac luridija“, dobila je i ugledno američko priznanje Parents' Choice Award, koje dodjeljuje američka neprofitna organizacija sastavljena od odgajatelja, znanstvenika, umjetnika, knjižničara, roditelja i djece, a nagrađuje se izvrsnost proizvoda namijenjenih djeci – od igračaka, glazbe, časopisa i softvera do knjiga.

Norveški pisac, scenarist i Zlatnom palmom nagrađeni redatelj Bobbie Peers stvorio je zabavan i fascinantan univerzum u pustolovnim nastavcima za djecu, koji se kreće brzinom od 110 kilometara na sat. Urnebesno zabavna mješavina komedije, znanstvene fantastike i akcijske avanture.

4. Ljeto na jezeru Čiču, Jasminka Tihi-Stepanić  

Ljeto na jezeru Čiču Tihi-Stepanić Jasminka

Roman za mlade (ali i za roditelje) „Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić otvara situacija u kojoj preplašena Lucija traži brata koji je nestao iz kuće, usred oluje praćene velikom grmljavinom. Našla ga je na rubu ceste, mokrog i promrzlog, bio je krenuo pronaći mamu koja mu nedostaje. Zebnja koja se Luciji tada uvukla u srce i „širila po tijelu kao bockavo inje“ ostat će zauvijek zapamćena. Romani Jasminke Tihi-Stepanić ne nude način da se pomoću njih ogradite od svijeta, ne oblikuju se tako. Upravo suprotno. Oni vas pokušavaju naučiti kako svijet razumjeti i s njime se povezati. I ovaj je tako zamišljen. Može vam ponuditi odgovor. I utjehu. Nema krivih.

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Istaknuta je autorica dječje književnosti i književnosti za mlade. Njezin roman prvijenac „Imaš fejs?“ dobio je Nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman namijenjen djeci i mladima, objavljen u 2011. godini.

5. Razdvojene sudbine i Ureži znak smrti, Veronica Roth 

Razdvojene sudbine Roth Veronica

U "Razdvojenim sudbinama“, drugoj knjizi duologije „Ureži znak smrti“, Veronica Roth otkriva kako Cyra i Akos ispunjavaju svoju sudbinu. „Razdvojene sudbine“ maštovita je i napeta priča o nadi i otporu ispričana iz perspektive dvaju glavnih i dvaju sporednih likova. Sudbina je Akosa i Cyru spojila. Sada će ih razdvojiti. Životi Cyre Noavek i Akosa Keresetha određeni su sudbinom koja im je prorečena pri rođenju. Kad je jednom određena, sudbini se ne može izbjeći. Akos je zaljubljen u Cyru unatoč tome što mu je sudbina unaprijed određena: da će umrijeti služeći Cyrinoj obitelji. Duologija „Ureži znak smrti“ i „Razdvojene sudbine“ priziva atmosferom poetiku Georgea Lucasa, klanovske borbe Igara prijestolja i romantičnu priču u stilu Romea i Julije.

Veronica Roth je dobitnica nagrade Goodreads Choice Awards za 2011. godinu, Best Young Adult Fantasy & Science Fiction Award  i nagrade za najboljeg autora za 2012. godinu.

6. Sjena brončanog štakora, Mladen Kopjar 

Sjena brončanog štakora Kopjar Mladen

Roman za djecu i mlade „Sjena brončanog štakora“ započinje duhovitim razgovorom između četrnaestogodišnjih protagonista upućujući na uobičajene tinejdžerske motive (ljubav, roditeljsko nerazumijevanje, socijalni problemi…), ali ubrzo Mladen Kopjar sa svakodnevnih svevremenskih i onih aktualnih problema današnjih mladih skreće u sferu okultnoga i mističnoga, brišući granicu između zbilje i iluzije, što je trenutačno među mladom čitateljskom publikom vrlo popularno. Kako su polazište legende zagorskoga kraja, djelo zadobiva ugođaj zavičajne autentičnosti čemu pridonosi i lokalni govor u dijalozima. (Dubravka Težak)

Mladen Kopjar dobitnik je nagrade Ivana Brlić-Mažuranić za pripovijetke i kratke priče.
 

GDJE KUPITI?

SVE KNJIGE MOŽETE NABAVITI U WEB KNJIŽARI NAKLADE LJEVAK

https://www.ljevak.hr

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –