Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Boris Perić • 17.11.2008.

Bečki distributer 'Hixbooks' zagovara digitalne knjige
Održava se
01.01.1901.

Iako im mnogi još prilaze sa skepsom, na Sajmu knjiga u Frankfurtu elektroničke knjige našle su se u središtu pažnje. Jedan bečki distributer sad želi animirati izdavače da na bečkom sajmu knjiga “Buch Wien” svoje knjige predstave u digitalnom obliku.

Elektroničke knjige za čitatelja su ono što su glazbene datoteke za slušatelje: digitalne datoteke, koje se na posebnim uređajima mogu čitati poput knjiga. Mnogo toga govori im u prilog: ne zauzimaju mnogo mjesta, neovisne su o radnom vremenu knjižara, brzo se i jeftino dobivaju, a i veliki distributeri poput Amazona ili Sonya imaju ih u svojoj ponudi.

Mnogi čitatelji ipak se ne žele odvojiti od užitka što im ga pruža prava knjiga. Kod elektroničkih knjiga nelagodu izazivaju titravi monitori, prazni akumulatori, te naposljetku bojazan od kulturnog pada. Austrijski distributer “Hixbooks” htio bi u suradnji s domaćim izdavačima prevladati tu skepsu i prodavati elektroničke knjige na mjestu koje u doba online-prodaje djeluje pomalo neobično: u knjižari. Tamo bi čitatelji trebali dobiti i svu tehničku pomoć i podršku.

Koncept koji će se predstaviti na bečkom sajmu knjiga (20. do 23. studenog), te krenuti u prosincu, predviđa da se “nijedan čitač i nijedna elektronička knjiga ne prodaje izvan knjižare”, objašnjava inicijator projekta Daniel Schreiner. “Hixbooks” želi potaknuti izdavače da svoje knjige ponude u elektroničkom obliku, ali tamo vlada zabrinutost da će se na tom području uskoro dogoditi ono sa čime se glazbena industrija već uvelike bori: “Etablira li se to, pilimo granu na kojoj sjedimo. Nema digitalnog sadržaja koji se ne bi mogao kopirati”, naglašava Attila Zoltan, šef marketinga i prodaje austrijskog “Residenz Verlaga”.

Po riječima Herberta Ohrlingera, urednika u izdavačkoj kući “Zsolnay”, izdavači će biti suzdržani, “dok se ne riječi pravna situacija”. U “Hixbooksu”, međutim, ističu da su učili na greškama glazbene industrije, pa se elektronske knjige neće štititi nemogućnošću kopiranja, već vodenim žigom po kojem se može odrediti prvotni kupac.

Program sajma knjiga “Buch Wien” predviđa i diskusiju na temu “Digitalizacija i elektroničke knjige – novo tržište” (20.11.). Vizija za elektroničke knjige ima u izobilju. “Zamislite Harrya Pottera na šarenom, animiranom sučelju”, optimističan je Schreiner: “U tom bestseleru novinske fotografije su žive, a to mogu biti i u elektronskoj knjizi.”

Velike prednosti prema Schreineru nude se i odraslim čitateljima. Tako bi, primjerice, od dijelova različitih novina svatko mogao napraviti vlastiti “E-Paper”: “Samom čitanju to u svakom slučaju ne može naškoditi.”


– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –