Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 14.03.2012.

Deja vu... deja vu... iliti o zamračenju

Kada Grad Zagreb objavi rezultate natječaja javnih potreba u kulturi, pažljiviji poznavatelji kulturne scene metropole znaju da slijedi deja vu: nezavisna kulturna scena će se pobuniti, ukazivati na brojne nelogičnosti, malverzacije i lopovluk, dok će gradske vlasti kroz usta srednjerangiranih činovnika prosipati floskule, čekajući da mediji izgube interes za temu.

Kada se to neminovno dogodi, sve će se nastaviti po starom dobrom običaju financiranja prijatelja i ulizica, bez ikakvih umjetničkih ili stručnih kriterija, kako odluči Milan Bandić ili neki od njegovih pobočnika, primjerice vječni ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština, sažetak je rečenog na današnjoj konferenciji koja je okupila zagrebačku nezavisnu scenu.

S obzirom da dubinu i kompleksnost dubioza, krenimo s onom najstrašnijom: Gradska skupština je usvojila proračun u kojem se izdvaja 55 milijuna kuna za nezavisnu kulturnu produkciju, dok zbroj potpora koje je Grad Zagreb objavio prošli tjedan iznosi 44 milijuna. Iz Operacije Grad postavljaju logično pitanje – što se dogodilo s 11 milijuna kuna i zbog čega Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport nije proveo odluku Gradske skupštine?

( pročitajte kompletan tekst Gordana Duhačeka na T-portalu )


A u cijelosti prenosimo i priopćenje za javnost Saveza udruga Operacija Grad:


Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. objavljen je prije tjedan dana iako su odluke kulturnih vijeća, kao i gradski proračun doneseni još krajem 2011. godine. Tim Programom za nezavisnu produkciju osigurano je 44.438.000,00 kuna, čak 11.086.100,00 manje od iznosa predviđenog Proračunom Grada Zagreba. Dakle, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport nije proveo odluku Gradske skupštine.

Istovremeno, usprkos velikom smanjenju sredstava za nezavisnu produkciju, produkcije Gradskog kazališta Komedija ostvarile su povećanje od gotovo 70% po pojedinoj predstavi u odnosu na prethodnu godinu (3.000.000 kuna za tri predstave, u odnosu na isti iznos za pet predstava 2011.). Ovo se događa baš u trenutku kad gradsku kulturu vodi čovjek koji je do prekjučer radio u tom kazalištu

Očigledno je posljednja tri mjeseca Gradski ured iskoristio za uštimavanje odluka kulturnih vijeća. Na to upućuje i činjenica kako ovogodišnja razrada Programa javnih potreba u kulturi ne sadrži čak ni šturo, do sad uobičajeno administrativno objašnjenje okvira financiranja programa.

Programom javnih potreba u kulturi Grad Zagreb je pokazao kako nije spreman za ulazak u Europsku uniju. Tako, na primjer, samo organizacije okupljene u Savezu udruga Operacija grad u ovoj godini iz europskih fondova mogu povući preko 450.000 eura investicija. Kako bi se te investicije mogle realizirati, potrebno je osigurati sredstva iz lokalnog proračuna u ukupnom iznosu manjem od cijene jedne predstave GK Komedija (oko 100.000 eura). No Grad Zagreb je osigurao oko 16.000 eura, čime se izravno onemogućuje inozemne investicije u kulturu i prisiljava te organizacije na kršenje partnerskih ugovora i izlazak iz europskih projekata. Ako Grad ostane pri svojim odlukama, zagrebačkoj kulturi bit će uništen kredibilitet na europskoj sceni pa inozemni partneri više neće htjeti surađivati s našim organizacijama.

Premda formalno ne postoji kulturna strategija Grada Zagreba, iz Programa javnih potreba u kulturi mogu se iščitati ciljevi gradske kulturne politike. Ona kontinuirano uništava brojne projekte i organizacije koje se profesionalno i ozbiljno bave suvremenom kulturom i umjetošću, a istovremeno promiče vašarske zabave i kvazitradicionalne manifestacije. Konačno, ključ za razumijevanje netransparentne kulturne politike Grada Zagreba je mreža klijentelističkih odnosa koja se ovim Programom potvrđuje.

Zahtijevamo:

1.    Očitovanje Gradskog ureda o tome koje osobe i po kojim kriterijima su donijele završne odluke o Programu.
2.    Hitnu korekciju Programa javnih potreba najkasnije do kraja ožujka 2012., tako da se rasporede ukupna Proračunom predviđena sredstva i riješe navedeni problemi.
3.    Očitovanje Gradske skupštine o Programu javnih potreba i njegovim katastrofalnim posljedicama za kulturu grada Zagreba.

U Zagrebu, 14.3.2012.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –