Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 16.10.2013.

Eleanor Catton - najmlađa dobitnica nagrade Man Booker

Ako vas zanima tko je ovogodišnja, ujedno i najmlađa dobitnica prestižne nagrade Man Booker, najbolje je da zavirite na wiki stranicu Novozelanđanke Eleanor Catton, koja je nagradu osvojila za svoj roman "The Luminaries".

"The Luminaries" je roman koji na 832 stranice prati pustolovine Waltera Moodyja koji se pokušava obogatiti u potrazi za zlatom na Novom Zelandu 1866. godine. Roman počinje s dvanaestoricom muškaraca okupljenih u hotelu i putnikom koji slučajno uleti među njih, a priča se zapleće oko nestalog bogataša, mrtvog pustinjaka, gomile zlata, pretučene prostitutke, seksa, opijuma, sudskih procesa i tajni. Kroz roman se izmjenjuje nekoliko pripovjedača pa tako čitatelj postupno otkriva što se dogodilo u gradiću Hokitiki na novozelandskom Južnom otoku.

Roman je bio u konkurenciji za nagrade Guardian First Book, Dylan Thomas i Orange. Do sad je objavljen je na 12 jezika.

Eleanor Catton odnosi i ček na 50.000 funti, no daleko je važniji marketinški efekt koji donosi nagrada Booker, a to znači znatno poboljšanu prodaju knjige. Autoričin nakladnik Granta već dotiskuje 25.000 primjeraka tvrdoukoričenog izdanja i 8.000 primjeraka izdanja u mekom uvezu, i knjiga će se u "osvježenom" izdanju u ponedjeljak pojaviti u knjižarama), za razliku od brojnih književnih nagrada u Hrvatskoj koje nagrađenima donesu kakav-takav honorar, ali su najčešće bez značajnijeg utjecaja na kasniju prodaju knjige.


Fotografija: The Man Booker Prize

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –