Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 09.09.2014.

Ivan Lovrenović dobitnik nagrade 'Meša Selimović'

Ivan Lovrenović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade 'Meša Selimović' za najbolji roman ("Nestali u stoljeću") čime su završeni Međunarodni književni susreti "Cum Grano Salis" u Tuzli, koji su se održavali četrnaesti put po redu. Odluku za ovogodišnjeg dobitnika ove prestižne nagrade koja se se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori donio je žiri u sastavu Julijana Matanović, predsjednica, Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić.

Žiri je Lovrenoviću nagradu dodijelio za roman "Nestali u stoljeću", djelo koje oslikava svu dubinu povijesnih previranja što su ostavila trajne ožiljke u BiH, a posebice među Hrvatima koji u njoj žive. Počevši od osobne povijesti, od svoje obitelji i užega familijarnoga zavičaja, Lovrenović u svojem romanu obuhvaća cijelu jednu zemlju i čitav kontinent, stvarajući sveobuhvatnu sliku koja seže u prošlost, opisuje sadašnjost i ocrtava budućnost. 


Nagrada "Meša Selimović" jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja ove regije, a (pred)selektori za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović" bili su: za Bosnu i Hercegovinu Marko Vešović, za Hrvatsku Zoran Simić, za Crnu Goru Vlatko Simunović i za Srbiju Jasmina Vrbavac, koji su predložili 15 romana, a u uži izbor ušlo je njih pet.

Tako su kandidati za nagradu bili Miljenko Jergović s romanom "Rod", posmrtno je nominiran Mirko Kovač sa svojim posljednjim romanom "Vrijeme koje se udaljava" te srbijanski pisac Svetislav Basara sa romanom "Gnusoba" i bosanskohercegovački književnik Damir Šabotić s romanom "Nađi me".

Opširnije o samoj dodjeli nagrade možete pročitati na tuzlanskom portalu TIP.ba.

– Nestali u stoljeću - Ivan Lovrenović –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –