Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / tportal.hr • 04.06.2019.

Nikola Petković dobitnik književne nagrade tportala za roman 'Put u Gonars'

Nikola Petković, foto: tportal & Matej Grgić

Književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman dodijeljena je piscu Nikoli Petkoviću za roman "Put u Gonars" u izdanju nakladničke kuće Profil knjiga, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna i statua tipkovnice uručeni su mu 3. lipnja na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Za književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman, koja se ove godine dodjeljuje 12. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.

Pogledajte koji su romani bili u ovogodišnjem finalu.
 

Put u Gonars Petković Nikola

"Roman Nikole Petkovića 'Put u Gonars' upućuje čitatelja u određeni zavičajni prostor i neposrednu prošlost, u vrijeme stradanja, prijepora i nesporazuma, događaja koji su dobili pripovjedača koji im daje novi sadržaj i kontekst. Osjećaj da pouzdanih svjedoka nema jest mogući autentičan prostor pisanja romana koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih", naveo je na proglašenju dobitnika 12. književne nagrade tportala žiri koji su činili književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, kazališni redatelj Ivica Buljan te književna prevoditeljica i predsjednica žirija Ursula Burger. (...)

“Ako smo bilo što naučili iz rasprave o korisnosti i štetnosti historije za život, onda je to naputak da povratak u prošlost nije put otkrivanja zaboravljene ili izgubljene istine nego jedini način da shvatimo sadašnjost, svakodnevicu, suvremenost, da razumijemo i otkrijemo vlastitu ulogu i mjesto u svijetu u kojem živimo. Razotkrivajući odnose moći jednoga mučnog vremena, jezik romana 'Put u Gonars' ima performativnu moć da konstruira različite identitete nastojeći otkriti i reprezentirati složenu mrežu odnosa, uloga, gubitaka i poraza, zločina i krivnje… Ili jednostavno preživljavanja! Romanu bismo kao dodane vrijednosti upisali humor, vještinu kombiniranja različitih jezičnih registara i pripovjednih strategija, pronalaženja načina da se posredno o logoru govori (kao odgovor na ono vječno Adornovo pitanje) kroz šutnju o logoru, atmosferu i događaje na mjestu njezine odsutnosti (Bakar)” naveo je žiri književne nagrade tportala.

Nikola Petković

Put u Gonars

  • Profil 12/2018.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136608
  • Cijena 119.00 kn

Nikola Petković u knjizi 'Put u Gonars' oko motiva logora, u koncentričnim krugovima, mijenjajući rakurse pripovijedanja, priča romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu – priču malih povijesti Grada koji je, na jedinstven način, ujedno i glavni lik. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –