Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 11.11.2014.

Otvoren 37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber

Uz prisustvo predstavnika izdavačke industrije, te kulturnih i političkih institucija, jučer je u Zagrebu otovren 37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber. Okupljenima su se prvo obratili predstavnici i suurganizatori sajma iz Zagrebačkog velesajma, direktorica sajma Marina Pavković, koja im je u ime projektnih timova sva tri sajma poželjela "dobrodošlicu u svijet riječi, zvuka i slike“, a Mladen Staroveški, voditelj poslovnih posjeta sajma, istaknuo je kako je riječ o sajamskom projektu koji svojim sadržajima svake jeseni pobuđuje izuzetno snažan interes izdavača i publike. "S tri paralelna sajma – uz Interliber, tu su još i Infogamer i Sajam glazbe i multimedije koji se odvijaju istodobno – Zagrebački velesajam u ovom je tjednu središnje mjesto stručnih, tematskih, gospodarskih i društvenih događanja ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj te regiji", naglasio je Staroveški.

Nakon toga je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić otvorila 37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, 11. studenoga 2014. godine, koji se odvija pod visokim  pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a tom se prilikom osvrnula i na probleme knjižnog sektora, te obećala mjere koje bi trebale pomoći da bi sektor napokon počeo izlaziti iz krize.


Govoreći o konkretnim mjerama o kojima Ministarstvo kulture pregovara s Ministarstvom financija, ministrica je najavila ono za što, kako je rekla, misli da je u ovom trenutku najpotrebnije izdavačima: pokretanje posebnih kreditnih linja kojima će se osiguravati novi, veći projekti za manje i velike nakladnike, te pokušaj obnove mreža knjižara i naći druge, alternativne modele distribucije knjiga.

"Možda je jedno rješenje u tome smislu okrenuti se regiji i napraviti naš zajednički Amazon“ – kazala je Zlatar Violić.

Ministrica se osvrnula i na deklaraciju o zajedničkoj europskoj suradnji na projektima industrije knjige, koju je Hrvatska supotpisala na nedavno održanom Frankfurtskom sajmu knjiga.

"To znači oslobađanje i povezivanje tržišta, pojačavanje prijevodne djelatnosti, te sve što i danas vidimo ovdje: prisustvo različitih međunarodnih izdavačkih kuća, posjetitelja iz regije, te program čiji se najveći dio tiče tema koje pripadaju međunarodnim projektima i dječje knjige" – kazala je Zlatar Violić. Istaknula je kako je jedna od najvažnijih politika u Europi, koje se tiču knjige, ona poticanja čitanja, te je u vezi hrvatske strategije poticanja čitanja najavila kako bi oko 15. siječnja 2015. ta strategija trebala biti spremna za javnu raspravu. Strategija poticanja čitanja „odgovorit će na pitanje imamo li publiku koja čita i znamo li u novom svijetu multimedije odgajati novu publiku" – rekla je ministrica.


Interliber je otvoren do nedjelje 16. studenog, a ulaz je besplatan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –