Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 08.08.2012.

Prodaja e-knjiga preko Amazon.co.uk premašila prodaju tiskanih izdanja

Ako je suditi prema podacima iz najnovijeg priopćenja koje nam je stiglo iz Amazona, Europa (i ne samo Velika Britanija) će vrlo brzo uhvatiti korak s prodajom e-knjiga u SAD-u, jer najnoviji vrlo ohrabrujući rezultati pokazali su da je Amazon.co.uk dvostruko brže nadmašio omjer prodaje e-knjiga i tiskanih knjiga (u korist e-knjiga!) nego li što se to bilo dogodilo preko Velike bare.

Nakon što je u svibnju 2011. omjer prodaje bio 2:1 u korist e-knjiga (prema tvrdo ukoričenim tiskanim izdanjima), najnoviji podaci pokazuju da se taj omjer još više povećao u korist e-knjiga, ali sada u odnosu na SVA tiskana izdanja, i ona u tvrdom kao i ona u mekom uvezu. Preciznije, na svakih 100 prodanih tiskanih knjiga Amazon.co.uk danas prodaje 114 e-knjiga. Pri tome je važno istaknuti da u obzir nije uzimana prodaja besplatnih e-knjiga.

Zanimljiv je i podatak da vlasnici Amazonovog Kindle čitača e-knjiga danas kupuju 4 puta više knjiga nego li su ih kupovali dok nisu posjedovali Kindle, što ne znači i da su odustali od kupovanja tiskanih knjiga, naprotiv!

Još neke zanimljivosti iz Amazonovog priopćenja (npr. o samoizdavaštvu) možete pročitati ovdje.


Naravno, teško je očekivati da će se i u Hrvatskoj ubrzo dogoditi boom e-knjige ukoliko se na tržištu ne pojavi neki veliki inozemni igrač na tržištu e-knjiga (prije svih bi nam se mogao dogoditi Kobo jer je više orijentiran na manja tržišta nego li su ona zanimljiva za Amazon ili Barnes & Noble), a kako je već i krajnje iritantan postao nedostatak kakve suvisle nacionalne strategije poticnja čitanja i obrazovanja prognoze (perspektive) su nam uobičajeno loše.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –