Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: N.B. - MV • 01.04.2013.

Ruksak (pun) kulture : Umjetnost i kultura u vrtiću i školi
Održava se
02.04.2013.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavit će 3. travnja 2013. u Novoj Gradiški pilot-program Ruksak (pun) kulture.

Predstavljanje će početi u 12 sati u Gimnaziji Nova Gradiška.

Prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima, zove se Izgradnja zajednice ritmom i zvukom, a vodi je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.

 
Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, odnosno, djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina korisnici su ovoga Programa. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.

Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Djeca i mladi bit će osposobljeni za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.


Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje:

· izvedbene umjetnosti
· likovnu umjetnost
· filmsku umjetnost
· glazbenu i scensku  umjetnost
· književnost
· kulturnu baštinu, sve inovativne kulturne prakse

 
Ruksak (pun) kulture zajednički je poduhvat obrazovanog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine. U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

 
CILJEVI PROGRAMA:

· omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci;
· omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima;
· pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.


U 2013. godini riječ je o pilot projektu, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –