Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / tportal.hr • 20.05.2020.

Sretan broj 13 - Damiru Karakašu književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman

Damir Karakaš, foto: tportal - Matej Grgić

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a priznanje mu je donio roman "Proslava", objavljen u izdanju Naklade OceanMore. Pored novčane nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna, pisac je dobio statuu tipkovnice.

Obrazloženje žirija

Proslava Karakaš Damir

Za 13. književnu nagradu tportal je predstavio i novi žiri u sastavu kroatistice Andree Milanko, ujedno predsjednice, potom prevoditeljice i pjesnikinje Vande Mikšić, redateljice Anice Tomić, pisca Roberta Perišića te psihologa i tportalova kolumnista Borisa Jokića.

"Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja", naveo je u svom obrazloženju žiri. Međutim, dodaju, "Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu".

"U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije.

Glavni protagonist ne evoluira onako kako se očekuje od tradicionalnoga romana, nego bi se moglo reći da proživljava svojevrsnu simboličnu involuciju. U rekonstrukciji njegova puta nadaju se obrisi socijalne i povijesne omeđenosti unutar kojih vidimo mogućnosti obzora protagonista, kao i naznake njegovih odluka u zloslutnoj perspektivi, zbog kojih, na koncu, iščekuje milosrdan sud.

Eliptičnost pripovijedanja pritom temeljno odmiče tekst od forme povijesnoga romana, a primiče poetiziranoj prozi događajne metafore, razlomljenoj između grubog i fluidnog, socijalnog i prirodnog okoliša.

Tekst karakteriziraju sugestivnost i poetičnost te uron u sliku, riječ, ton, zvuk, tišinu, koji odjekuju u čitatelju; roman 'Proslava' po toj je osebujnoj poetičkoj crti u kontekstu suvremene prozne produkcije značajno mjesto razlike", zaključuje žiri u svom obrazloženju dodjele književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Damiru Karakašu.


Uz Damira Karakaša, u finalu 13. književne nagrade tportala bili su Nataša Govedić ("Kako zavoljeti morskog psa?", Sandorf), Mihaela Gašpar ("Nemirnica", Disput), Ena Katarina Haler ("Nadohvat", V.B.Z.) i Bojan Žižović ("Stranka", Sandorf).

– PODCAST: Damir Karakaš čita ulomak iz Proslave –

Damir Karakaš

Proslava

  • Naklada OceanMore 04/2019.
  • 120 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533320861
  • Cijena 120.00 kn

Svojim najnovijim romanom 'Proslava' Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –