Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / HINA • 09.11.2021.

Svečano otvoren 43. međunarodni sajam knjiga Interliber

Foto: MKiM

43. izdanje Interlibera najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj, ove se godine ponovo održava na Zagrebačkom velesajmu uz stroge mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, kako bi svi posjetitelji u šest dana održavanja, u sigurnim uvjetima imali priliku istražiti bogatu ponudu više od 230 izlagača iz 14 zemalja te sudjelovati u bogatim kulturnim i edukativnim programima. Interliber je danas otvorio potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a okupljenima su se obratili i direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Otvorenju je prisustvovao i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl.

"Vjerujem da je u takvim uvjetima za brojne građane upravo knjiga bila sredstvo s kojim se održavao doticaj s normalnošću u svijetu takozvanog 'novog normalnog'", rekao je Milošević. Upravo zahvaljujući nakladnicima, ljudima iz struke, i u pandemijskim smo uvjetima imali priliku na razne načine osjetiti zadovoljstvo kupnje knjige, istaknuo je. Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako je riječ o međunarodno afirmiranome sajmu koji je najbitniji događaj posvećen knjizi ne samo u gradu Zagrebu nego i u RH.
"Drago mi je da smo i u ova izazovna vremena našli način kako da se Interliber ove godine ipak održi i da i dalje bude mjesto susreta s knjigama i knjigom, koja je u ova teška i izazovna vremena bila utjeha mnogima, i kao mjesto inspiracije i kao mjesto nade", kazao je Tomašević. Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić kazala je kako joj je drago što, nakon dvije godine stanke, može pozdraviti izlagače i posjetitelje u živoj atmosferi carstva knjiga 43. Interlibera, nacionalnog nakladničkog i knjižnog kulturnog samita koji, kako je napomenula, odavno nadilazi granice Zagrebačkog velesajma i uživa status nacionalne platforme za poticanje i promicanje čitanja i znanja. "Ovaj 43. Interliber po mnogočemu je poseban. Trebalo je dvije godine da ga otvorimo i sada doista možemo kazati da je danas za nas praznik, praznik za druženje s knjigom, za druženje s posjetiteljima, za međusobni pozdrav podrške kolegama i za osmjeh u živo", kazala je Tomčić. Odgovarajući na pitanja novinara, Krešimir Partl jepodsjetio na niz mjera kojima je Ministarstvo kulture i medija prošle godine osiguralo za poduzetnike u kulturnom i kreativnom sektoru, ali i sredstva za projekt „Knjiga svima i svuda“ koji se ove godine provodi paralelno s Interliberom za sve one koji se neće fizički odlučiti doći na Velesajam. 


Interliber se održava od 9. do 14. studenoga. Ulaz na sajam besplatan je i moguć na blagajnama na Južnom ulazu ZV-a i to isključivo uz predočenje važeće covid potvrde - potvrde o cijepljenju, o preboljenju unutar šest mjeseci ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Na punktu ispred glavnog ulaza u vremenu održavanja Interlibera moguće je brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna. Posjetitelji dobivaju jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere i ulaze u prostor sajma.

Ispred svakog paviljona (5, 6 i 7a) postavljeni su zasloni s prikazom broja osoba u paviljonu te se ulazak privremeno obustavlja prijeđe li broj dopuštenu granicu. Postavljeni su i uređaji za beskontaktno mjerenje temperature, a nošenje maski je obavezno.

– INTERLIBER 2021. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –