Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 26.06.2013.

Tatjana Gromača i Slobodan Šijan dobitnici nagrada Jutarnjeg lista

Tatjana Gromača za roman "Božanska dječica" i Slobodan Šijan za monografiju "Kino Tom - Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda" ovogodišnjici su dobitnici nagrada Jutarnjeg lista.

Čestitamo dobitnicima, a pozdravljamo i Toma!


**

Tatjana Gromača stilska je perfekcionistica čije rečenice uvijek precizno pogađaju srž problema. Roman "Božanska dječica" zahtijeva pozornog čitatelja, spremnoga suočiti se s vlastitim traumama. Ovi prozni fragmenti tvore jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj se kroz sudbinu jedne žene prelamaju i rastvaraju sve najskrivenije traume društva nesklonog prihvaćanju drugačijega.

( iz bilješke o knjizi )


**

Knjigu čine "kolaži" analiza, sećanja, citata, fotografija, skica, ali i pokušaja razumevanja nekih procesa koji su uticali na nastanak Tomovih filmova ili na formiranje njegovih umetničkih stavova i postupaka. Takvom "montažom" vršim neku vrstu rekonstrukcije umetnikove interakcije sa svetom, filmom i umetnošću, nadajući se da osvetljavajući Tomov rad iz jedne ličnije vizure - nekoga ko je bio izložen delovanju te harizmatične ličnosti u Beogradu - mogu izneti nove podatke i doprineti boljem razumevanju njegovog dela, ali isto tako i sebi objasniti korene sopstvenih ubeđenja.

Slobodan Šijan

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –