Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Swami Brahmajnanananda

Biti Yogi

  • Nakladnik: Yoga centar
  • 12/2004.
  • 626, tvrdi uvez
  • ISBN 9539975301
  • Cijena: 250.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U knjizi "Biti Yogi", Swami Brahmajnanananda obrađuje razne aspekte života sa stajališta Yoge budući se ona bavi svim aspektima ljudskog života (i smrti) - našom okolinom, našim tijelima, osjećajima, umom i nama samima, odnosno zagonetkom tko smo mi uistinu. S obzirom da se radi o ozbiljnom djelu/studiji Yoge i njezinom primjenom na svakodnevni život (a ne još jednim od instant priručnika za samopomoć), ova knjiga predstavlja nezaobilazno štivo za svakog aspiranta ka osobnom i duhovnom napretku te unaprijeđenju svakodnevnog života, odnosa i komunikacije.

U mnogome ova knjiga govori o Yogi i načinu na koji nam ona može preobraziti život, bilo da želimo bolje upoznati sebe, očistiti naše fizičko, emocionalno i mentalno tijelo od nakupljenih nečistoća, prestati s lošim navikama, riješiti se blokada u napretku ili komunikaciji, ostvariti vlastite ciljeve i uspjeh u onome što činimo, razriješiti osjećaje krivnje ili općenito postupati u skladu s vlastitom savješću ili spoznati što zapravo čini moralna odnosno etička pravila koje naukuju sve religije - bilo da želite nadići sebe (ego) i spoznati vlastitu istinsku prirodu i doseći stanje apsolutne povezanosti sa svime što postoji, prebivanja u apsolutu, odnosno jedinstvo s Bogom.

Stoga se neophodnom čine nastojanja autora da približi filozofska, etička i praktična učenja Yoge od elemenata koja čine njezinu podlogu ispravnog (moralnog) življenja (yama i nyama), izvođenja asana, Kundalini Šakti i važnosti usmjeravanja energije od nižih ka višim energetskim centrima/čakrama, razvojem koncentracije, odnosno mentalne sabranosti u svrhu ovladavanja umom i njegovim fiksacijama, meditaciji i elementima meditacije, vježbama disanja (pranayamom), relaksaciji (dovodi do savršene tjelesne, psihičke i duhovne harmonije, odnosno harmonije sa cijelim univerzumom), mantra yogom, brahmaćaryijom (sublimacija seksualne energije u više energetske centre) tehnikama posta, tehnikama rada na snovima u smislu ovladavanja svjesnošću i u onom dijelu za kojeg obično smatramo da pripada carstvu nesvjesnog.

Međutim put do fizičkog i duhovnog samousavršavanja kreće od onoga što nam omogućuje da budemo bolja i ispunjenija ljudska bića. Stoga se proučavanje i njegovanje istine, komunikacija i ostvarivanje odnosa s drugim ljudima na višem nivou, kontemplacija, metoda samopromatranja i samoistraživanja (tko sam ja?), raspoređivanje vremena, rad na ciljevima i prevladavanju zapreka, prevladavanje razvojnih/pročišćavajućih kriza, rješavanje problema i unutarnjih konflikata, odmor, važnost primanja i pružanja pomoći, opuštanje, poboljšanje imaginacije i pamćenja (mnemo tehnike), ovladavanje životnom energijom i mišljenjem - odnosno, umom, tijelom i okolinom, čine velikim doprinosom kojeg nam u tom smislu nudi ova knjiga. U okviru brige za tijelo, ona se posvećuje zdravlju, prehrani, tjelovježbi rješavanju napetosti i umora, i nastanku bolesti te načinima na koje se bolesti mogu spriječiti ali i liječiti.

Swami Brahamajnanananda (dr. med), autor je više knjiga, između ostalih i "Nitya yoga" i "Yoga budnog sanjanja". Djeluje i radi u okviru Yoga centra u Zagrebu. Knjiga "Biti Yogi" nastala je objedinjavanjem nekih od mnogobrojnih rukopisa koje je autor napisao u periodu od osamedesetih godina do danas.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –