Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean-Luc Godard

Kako snimiti dobar film

  • Nakladnik: Matthias Flacius
  • Prijevod: Igor Grbić
  • 07/2008.
  • 59 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536875306
  • Cijena: 49.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Do posljednjeg daha", prvi Godardov cjelovečernji film, znakovit je po mnogo čemu za samog Godarda. Njegov je to prvi ali ujedno i najpoznatiji film. To je vjerojatno i najpoznatiji film francuskog novog vala, kojim je Godard u svijet filma unio niz dotad neviđenih redateljskih postupaka. Sam naslov filma također je u mnogo čemu odredio Godardov pristup filmu, odnosno životu.

Ni danas, u sedamdeset i devetoj godini života (rođen je 3. prosinca 1930. u Parizu) Godard ne miruje. Naprotiv. Snima jedinstvene filmove, putuje na festivale, piše, razgovara i razmišlja o filmu na isti onaj način, originalan i nepredvidljiv, kao kada je početkom pedesetih, zajedno s E. Rohmerom i J. Rivetteom, pokrenuo filmski mjesečnik La Gazette du cinema.

Pored redateljske ingenioznosti, koju je opredmetio u vlastitim filmovima, Godard je nadasve zanimljiv i intrigantan sugovornik. Prvi dio ove knjižice zapravo je razgovor s Laurentom Tirardom iz 2002. godine, u kojem on nadahnuto i jezgrovito prenosi svoja iskustva o tome kako snimati filmove. Drugi dio donosi još jedan razgovor, iz 1962. godine, dakle iz vremena kada je Godard, iako mlad, u punom stvaralačkom zamahu.

Ova knjižica nije priručnik o snimanju filmova u klasičnom smislu već više savjet dobrog prijatelja. Isto tako, može biti namjenjena početniku ali i od koristi profesionalnom redatelju. Kvaliteta domaćeg filma već je duže vrijeme predmet polemika u Hrvatskoj javnosti - neka ova nevelika knjiga bude skroman doprinos pojavi nekog "novog vala" i kod nas.

"Kad neki nadobudan redatelj stane od mene tražiti savjete, ja mu uvijek odgovorim na isti način: Lati se videokamere, snimi nešto pa to nekom i pokaži. Bilo kome. Prijatelju, susjedu, pekaru s ulice, svejedno je. Pokaži svojoj publici što si snimio i promatraj njihovu reakciju. Ako joj se čini zanimljivim, snimi još nešto, recimo film koji govori o jednom tvom tipičnom danu. Ali pokušaj ga ispričati na zanimljiv način. Ako želiš snimiti film o svojoj djevojci, onda i snimi film o svojoj djevojci, ali pristupi tome ozbiljno: obiđi muzeje i pogledaj kako su veliki slikari prikazali žene koje su voljeli; čitaj knjige i promatraj kako pisci govore o ženama koje vole. Zatim snimi film o svojoj djevojci. Za sve to treba ti samo videokamera."

Jean-Luc Godard rođen je 1930. godine u Parizu. Jedan je od najutjecajnijih redatelja svoga doba i simbol modernoga filma. Snimio je više od pedeset filmova, među kojima Do posljednjeg daha, Živjeti svoj život, Ludi Pierrot , Strast, Carmen , Novi val, Zauvijek Mozart, Pohvala ljubavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –