Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Pasarić

Kratka povijest Japana

  • 10/2010.
  • 350 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222982
  • Cijena: 180.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Za mnoge ljude Japan se nalazi na samom kraju svijeta u čudesnom prostranstvu Pacifika. Vjeran je svojim tradicijama koje žive usporedo sa snažnim industrijskim razvojem pod zapadnjačkim utjecajem. Za njih je Zemlja izlazečeg sunca egzotična zemlja prepuna minijaturnih i trešanja u cvatu, zemlja grube ali snažne kulture.

Međutim, danas je Japan i jedna od vodećih svjetskih sila i u središtu je svih velikih svjetskih zbivanja. Jedna je od tehnološki najrazvijenijih država svijeta, vodeća na mnogim poljima znanstvenih istraživanja, posebice u elektronici i robotici.

Japan je umnogome zaslužan za pojavu i rast pacifičke civilizacije koja polako izbija na prvo mjesto u svijetu, potiskujući atlantsku civilizaciju. Kako se to dogodilo? Ova knjiga odgovara upravo na to pitanje - kako je Japan u gotovo dva tisućljeća svoje burne i često surove povijesti postao vodeća industrijska i tehnološka velesila u svijetu.

Europski građanin upoznat je s Japanom najviše putem televizije, njihovih filmova ili inozemnih filmova o njima. Nastava povijesti u europskim školama još je uvijek eurocentrična, pa se povijest izvaneuropskih zemalja jedva i spominje. U posljednje su vrijeme određenu pozornost u nas privukli neki prijevodi japanske književnosti, bilo stare bilo suvremene. Ipak je činjenica da na hrvatskom tržištu knjiga nedostaje prikaz japanske povijesti.

Iznimku čine univerzitetski udžbenik Conrada Totmana "Povijest Japana" u izdanju Barbata 2003. godine u Zagrebu i luksuzno opremljena knjiga "Japan" Vladimira Devidea u izdanju Školske knjige 2006. godine, koja je pretežno kulturološki i umjetnički orijentirana. Namjena je ove knjige na neki način popuniti spomenutu prazninu.

Knjiga završava prestankom američke okupacije Japana 50-ih godina 20. stoljeća, kada je glavni zapovjednik američkih snaga Douglas MacArthur otišao na novu dužnost u ratu između Južne i Sjeverne Koreje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –