Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: S.V. - MV • 21.08.2014.

13. 'Faro(pi)s' u Starom Gradu na Hvaru
Održava se
22.08.2014.

Trinaestu godinu zaredom Jovan Brajović i galerija Moria organizirat će međunarodni festival suvremene književnosti Faro(pi)s, koji prerasta u sve značajniju književnu manifestaciju međunarodnog karaktera, s osnovnom idejom komunikacije književnika s čitateljskom publikom. Ovogodišnji Faro(pi)s održat će se od 22. do 24. kolovoza u Starom Gradu na Hvaru.

13. izdanje Faro(pi)sa u cijelosti će biti u znaku Tonka Maroevića, pjesnika, književnog kritičara, povjesničara umjetnosti, prevoditelja, esejista i antologičara.

***
Tonko Maroević, rođen u Splitu 1941. godine, svojim je stvaralaštvom nedvojbeno obilježio vrijeme u kojem je djelovao i kojem još uvijek ostavlja svoj umjetnički trag. Od struke povijesti umjetnosti nimalo manje nije značajna njegova prisutnost u književnosti, autorskoj i prijevodnoj, a ostavio je važan trag i u kazalištu, surađujući i na polju glazbe. Povezujući različite sfere umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva, Tonko Maroević povezuje i različite stvaralačke orijentacije, pripreman na razumijevanje i toleranciju svojom sveobuhvatnom kulturom i naobrazbom. Maroević se pedesetak godina bavi znanstvenim istraživanjem moderne hrvatske umjetnosti, djelujući kao likovni kritičar i esejist, priredio je i brojne izložbe, a jednako je aktivan i na području književnosti i kritike.
Da je njegov stvaralački put zaokružen, a djela u svim područjima kojima se bavio trajno dobro ne samo hrvatske kulture svjedoči i ovogodišnja nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo iz književnosti ali i brojne druge nagrade (Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske “Radovan Ivančević” za životno djelo). 

Tijekom tri noći festivala najpozvaniji će na domaćoj kulturnoj sceni artikulirati svoja razmišljanja o dometima Maroevićeva intelektualnog i kreativno-umjetničkog djelovanja u hrvatskom kulturnom i umjetničkom životu.

Sudjeluju: Veljko Barbieri, Tomislav Brlek, Aldo Čavić, Nadežda Čačinović, Jakša Fiamengo, Sinan Gudžević, Ervin Jahić, Edin Urjan Kukavica, Tonko Maroević, Goran Matović, Tahir Mujičić, Nikica Petković, Slobodan Prosperov Novak, Enes Ratkušić, Sanja Roić i Velimir Visković.


Tijekom Festivala održat će se i tri promocije knjiga: "Vrijeme je za gozbu" Veljka Barbieria, "Muzej Majka" Tanje Novak i "Tajna Bosanskog štapa" Enesa Ratkušića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –