Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.05.2014.

7. Subversive Festival : Moć i sloboda u doba kontrole

7. Subversive Festival, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative, koji se održava od 3. do 17. svibnja u Zagrebu, okupit će vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane.

Na najraznolikijem programu dosad – filmskom, forumskom i konferencijskom dijelu, Sajmu angažirane književnosti i Školi suvremene humanistike, propitivat će se kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti.

Među više od stotinu predavača bit će i dosljedni marksist i profesor sociologije na Cambridgeu Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, kulturalni teoretičar i začetnik projekta Nationwide David Morley, zatim Catherine Malabou, čija je teorija presjek neuroznanosti, psihoanalize i političke filozofije te feminizma, profesor Sveučilišta u Londonu i autor knjige "Prekarijat", nova opasna klasa Guy Standing, slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj i politički aktivist te sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom začetnik psihoanalitičke škole u Ljubljani Josip Rastko Močnik, pa François Laruelle, prema riječima Gillesa Deleuzea i Pierre-Félixa Guattarija „najvažniji europski nepoznati filozof današnjice“ te John Hutnyk, Evgenia Čirikova i mnogi drugi.

Ovogodišnji književni dio programa otvara se u kinu Europa u utorak, 6. svibnja trima tribinama koje propituju razorne teme nasilja, zatvora i tijela na kojima će sudjelovati pisci, suci, upravitelji kaznionica i aktivisti, a razgovore će moderirati Aleksandar Stanković i Neven Vulić.

Na prvoj tribini "Na pragu nasilja" (utorak, 6. 5.)  progovara se o obiteljskom nasilju. Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH, Rada Borić, aktivistica i feministkinja, i Želimir Periš, aktivist i pisac, podijelit će svoje intimne i profesionalne uvide, a sve to uz moderaciju Aleksandra Stankovića.

Druga tribina "Umjetnost u zatvorima" (srijeda, 7. 5.) bavi se stanjem u kaznionicama i zatvorima, kao i mogućnostima izvođenja umjetničkih projekata unutar kaznenih institucija. Sudionici programa i voditelji unutarzatvorskih umjetničkih radionica sažet će svoje dojmove koji su nastali u kooperaciji sa zatvorenicima - unutar izmještenih, prenapučenih i omeđenih prostora.

Gosti tribine su Paula Zore, koordinatorica u udruzi Skribonauti, Marinko Koščec, profesor na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, Mario Kovač, redatelj, i upravitelj kaznionice u Lipovici-Popovači Saša Rajić.

Treća tribina "Tijelo u tekstu/Tijelo u medijima" (četvrtak, 8. 5.) dekonstruira medijsku reprezentaciju tijela u neoliberalnoj tržišnoj matrici, prikaz koji inzistira na mladom, dinamičnom i savršenom tijelu koje je u očiglednom kontrastu s onim stvarnim ljudskim organizmom – nekooperativnim, često bolesnim, starećim.

Dramaturginja i spisateljica Olja Runjić ovom problematikom bavi se u svom prvijencu „Auf Wiedersehen, Mustafa“. Laura Potrović, teoretičarka i umjetnica, predstavit će suvremena teorijsko-filozofska viđenja tijela, a Hajrudin Hromadžić, profesor s Odsjeka za sociologiju s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, progovorit će o dominantnim medijsko-korporalnim strategijama. Moderator je Neven Vulić.  

Književne promocije počet će sjajnom Ece Temelkuran, aktivisticom i angažiranom spisateljicom koja će se uživo videolinkom javiti iz Turske. Bit će predstavljeni novi naslovi informatičkog pionira Jarona Laniera „Vi niste gadget“, utjecajnog ekonomista Davida Harveyja „Kratka povijesti neoliberalizma“, nagrađenog novinara Glenna Greenwalda „Nemaš se kamo sakriti (Edward Snowden)“ ali i sjajne Virginije Woolf, zajedno s njezinom biografijom.

Časopisnu produkciju predstavljaju sjajni novi brojevi Libre Libere, ali i dva englofona izdanja Hrvatskog društva pisaca. "Poezija" i njeno antologijsko izdanje predstavit će se skupa s časopisom "Relations" koji je posvećen kratkoj priči, te usput dobiti kratki izvještaj s Londonskog sajma knjiga.

Predstavit će se i zbornik Fakulteta političkih znanosti Demokracija u 21. stoljeću? koji propituje stvarne mogućnosti demokracije, u doba nakon što je oduševljenje njome prilično splasnulo.

Program Sublit Cafe (Plotuni poezije, rafali šansona) okupit će (10. svibnja) regionalne pjesnike i kantautore u obilježavanju stote obljetnice od početka Prvog, i sedamdeset i pet od početka Drugog svjetskog rata.

Pjesnici iz šireg ambijenta govorit će svoje stihove, a zatim stihove znamenitih poeta minulog doba. Poezija-na-sceni, u kulturalnoj interakciji s kriznim dobom, s historijskim velikanima, s publikom. Poezija i rat, poezija u ratu, o ratu, protiv rata.

U sklopu PEN-ovog programa „Književnost i sloboda“ (9. i 10. svibnja) govorit će se o piscima u zatvoru, o postkolonijalnoj književnosti, ali ponajviše o slobodi izričaja i načinima kako je obraniti. Gosti programa su pisac i predsjednik njemačkog PEN-a Josef Haslinger, talijanski pjesnik i profesor postkolonijalne književnosti Marco Fazzini i legendarni 80-godišnji pjesnik Jack Hirschman iz San Francisca.

Cijena ulaznice za predavanja na Konferenciji iznosi 30 kn, za filmske projekcije u kinu Europa 20 kn, a u kinu Tuškanac 10 kn. Ulaz na sve ostale programe je besplatan.

Više informacija o programu možete potražiti na www.subversivefestival.com

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –