Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.10.2008.

AGM predstavlja 'Folklorističke zapise' Ivana Lozice

U utorak, 14. listopada u 12 sati, u Glipoteci HAZU, Zagreb, Medvedgradska 2, Zagrebački holding i AGM predstavljaju knjigu "Zapisano i napisano: folkloristički spisi" Ivana Lozice.

O knjizi će govoriti: Ljiljana Marks, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku, Sibila Petlevski, izvanredna profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, i autor Ivan Lozica, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku.


O knjizi:

Poredani po vremenu nastanka, tekstovi izviru jedan iz drugoga, pretvaraju se u poglavlja koja prate razmišljanja o folkloru tijekom proteklih desetljeća. Prividna stilska neujednačenost "ozbiljnih" studija i "smjehovnih" prodora u izlaganjima dade se bahtinovski pravdati u humanističkoj struci, a tematski pomaci samo pomažu osvjetljavanju temeljnih folklorističkih pitanja iz različitih vizura. Uostalom, pokazalo se da ti tekstovi i nisu toliko tematski raznoliki koliko se to u prvi mah činilo. Teorijsko promišljanje folklora i tradicijske kulture prepleće se s etnoteatrološkim raspravama - poveznica je proces međukulturne interakcije, dvojstvo pisanoga i usmenoga u širem kulturnom kontekstu folklorne izvedbe.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –