Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.10.2009.

Amazonov Kindle napokon dobio putovnicu

Ono što se već duže vremena priželjkivalo napokon se i dogodilo, najpoznatiji čitač elektroničkih knjiga u svijetu Kindle sada je dostupan i za korisnike širom svijeta, a ne samo za američko tržište... tako ukratko glasi obavijest koja je osvanula na Amazonovom
webu
.

Amazon je čitavu strategiju oko Kindlea sagradio na ideji da promijeni način na koji funkcionira klasično tržište i distribucija knjige (kao što je Apple sa svojim IPodom napravio na tržištu glazbe), budućnost kojeg vidi u preuzimanju digitaliziranog sadržaja preko Interneta, kroz Amazonov internet dućan a uz pomoć Kindlea. Trenutno Kindleov online dućan nudi preko 350 000 e-knjiga, novina, magazina, blogova... a broj se svakodnevno povećava.

Nakon što je početkom godine Amazon pustio u prodaju poboljšanu verziju svog čitača elektroničkih knjiga i srodnih sadržaja u tom trenutku ta informacija za sve one koji ne žive preko velike bare i nije imala osobito veliki značaj, jer Kindle još nije bio spreman za korištenje u Europi i ostalim dijelovima svijeta. Problem dosadašnje nedostupnosti bio je tehnološke prirode, a najnoviji amazonov poslovni dogovor s mrežnim operaterom AT&T omogućio je da se Kindle sada može povezati s 3G i bežičnim mrežama u preko 100 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska!

Dostupnost Kindlea na globalnoj razini novi je veliki korak za popularizaciju elektroničke knjige u svijetu, jer baš kao što je Amazon postao sinonim za online kupovanje knjige tako će sada zasigurno zahvaljujući snažnoj marketinškoj mašineriji to postati i Kindle, što će zadati velike glavobolje konkurenciji, u prvom redu Sony Readeru. Jer, zahvaljujući posvemašnjoj digitalizaciji građe, danas je sve  veći broj publikacija koje su dostupne za download u elektroničkom obliku, bez "posrednika" u vidu nekog medija na kojem je prethodno pohranjena, a sve će to za najširi krug korisnika sada obavljati i Kindle... i preuzimanje, i pohranjivanje + čitanje na njegovu zaslonu.

Ali ne samo da je Amazon napokon otvorio vrata i omogućio da Kindle pređe američke granice, on je i snizio cijenu samog uređaja koji se trenutno može naručiti samo preko američkog Amazona (korisnici registrirani u nekom drugom Amazonovom svjetskom dućanu moći će u tu svrhu koristiti svoje korisničke podatke i na Amazon.comu) po cijeni od 279 dolara + troškovi dostave. Cijena je snižena i za američke korisnike koji sada Kindle mogu nabaviti po cijeni od 259 dolara, odnosno verziju s većim ekranom po cijeni od 489 dolara (ta verzija nije u ponudi za korisnike izvan SAD).

Očito da je Amazon svjesno ciljao da ovaj trenutak koordinira sa skorašnjim početkom najvećeg svjetskog sajma knjige u Frankfurtu i ne tako dalekim blagdanima, čime će e-knjiga dobiti snažan podsticaj i promociju u idućim tjednima. Koliko će korisnika u Hrvatskoj prigrliti ovu za nas novu tehnološku igračku teško je procijeniti (i Hrvatska je na listi zemalja u kojima je Kindle potpuno funkcionalan), ali da će se sada stvari i kod nas početi brže mijenjati u kontekstu e-knjige van svake je sumnje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –