Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 11.04.2006.

Anagram - web o hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi

Da li ste znali da "anagram", kao pojam, potječe iz stare retorike i označava figuru u kojoj se premetanjem fonema jedne riječi ili sintagme konstruira druga druga riječ ili sintagma; radi se o postupku kojim se dovodi u pitanje stabilnost diskurza i funkcioniranje samoga procesa označavanja. Anagram kao ime projekta, posredno naglašava da je u svakoj tematizaciji jezika, književnih i kulturnih praksi neizbježan udio domišljanja, konceptualiziranja, pisanja i brisanja, preispisivanja, diskurzivnog udvajanja ili premještanja koji analitičkom subjektu omogućuju da uopće oblikuje svoj iskaz.

Anagram je projekt pokrenut na na stranicama Zagrebačke slavističke škole čiji je cilj na jednome mjestu okupiti autorske tekstove (znanstvene radove, eseje, pregledne članke, razgovore) koji tematiziraju pojedine segmente hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Namjera je pokretača projekta da Anagram ubrzo preraste u malu elektroničku biblioteku biranih tekstova koja je zamišljenja kao susretište stranih slavista, domaćih jezikoslovaca, književnih znanstvenika, kulturologa, kritičara, studenata i dr.

Anagram će objavljivati nove i već objavljene tekstove (u časopisima ili knjigama), te preuzimati tematski i kvalitativno zanimljive sadržaje s drugih internetskih portala. Ujedno je otvoren svima koji žele pridonijeti nastajanju što potpunijeg, raznovrsnijeg i provokativnijeg anagrama hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Trenutno je na stranicama Anagrama moguće pročitati tridesetak zanimljivih tekstova o problematici hrvatskoga jezika, književnosti i kulture, što jre najbolja preporuka da ga ubacite u popis webova na čije ćete se stranice svako malo vraćati.

www.hrvatskiplus.org/Default.aspx?sec=34

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –