Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.02.2014.

Antičke filmske večeri u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Održava se
20.02.2014.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu 20. i 24. veljače održat će se program Antičke filmske večeri na kojima će, uz projekcije filmova, biti predstavljene knjige "Eleuzinski misteriji" autora Karla Kerenyija i "Životi Egipćana" Igora Uranića.

U četvrtak, 20. veljače u 18 sati održat će se predstavljanje knjige "Eleuzinski misteriji" (Vuković & Runjić 2013) Karla Kerenyija (1897-1973), jednog od utemeljitelja modernih studija grčke mitologije.

Sudjeluju: Marina Miličević Bradač, Milana Vuković Runjić, Daniel Rafaelić i urednik, Petar Bujas.

Eleuzinski misteriji spadaju su među najvažnije religijske obrede antičke Grčke. Mjesec dana prije njihovog početka proglašavao se sveopći sveti mir (ekekheiria ) među grčkim polisima, toliko su bili važni. Misteriji su bili svečani obredi vezani za jedan od najstarijih kultova antičke Grčke - kult Demetre i Perzefone.

Eleuzinsko svetište bilo je tijekom približno dvije tisuće godina središte misterija posvećenih boginji Demetri i njezinoj kćeri Perzefoni. U to je svetište, u procesiji koja se održavala svake jeseni, tisuće hodočasnika dolazilo iz svih krajeva tada civiliziranog svijeta primiti inicijaciju koja bi im, zahvaljujući iskustvu blažene vizije, u potpunosti odagnala stah od smrti. Prava tajna, drrheton Eleuzine, bila je povezana s božicom Perzefonom. Ona, arrhetos kura, "neizreciva djevojka", jedino od svih božanskih bića koje u predaji uvijek iznova dobiva taj epitet, bijaše ta tajna.

U 20 sati održat će se projekcija filma L'incendio di Roma (Požar Rima), dugometražnog talijanskog povijesnog spektakla redatelja Guida Malateste iz 1965., uz stručne komentare Daniela Rafaelića.

***

Antičke filmske večeri nastavljaju se u ponedjeljak 24. veljače u 12 sati predstavljanjem knjige "Životi Egipćana" (Arheološki muzej, 2013) Igora Uranića, egiptologa i muzejskog savjetnika.

Sudjeluju: Daniel Rafaelić i Kornelija A. Giunio

Djelo "Životi Egipćana" bavi se biografijama poznatih ličnosti iz povijesti faraonskog Egipta, razrađujući tematiku povijesti starog vijeka kroz sudbine tih osoba. Djelo je strukturirano u 9 cjelina s ukupno 28 poglavlja, te uvodom i popisom literature. Nakon uvoda u život u faraonskom Egiptu i strukturu društva, prepričavaju se pojedini (odnosno katkad uspoređeni) životi osoba. Poglavlja ujedno prate tijek povijesnih razdoblja. Osobe su faraoni, kraljice ili likovi iz literature koji su obilježili pojedina razdoblja.

Na kraju su dodatna poglavlja o egiptološkom nazivlju, vlastitim imenima, te staroegipatskom pismu, jeziku i gramatici, kao i mali staroegipatsko-hrvatski rječnik. Djelo je napisano znanstveno-popularno i dostupno svima, ali utemeljeno na znanstvenoj literaturi i činjenicama.
 
U 20 sati slijedi projekcija filma Maciste nella valle dei Re (Maciste u Dolini kraljeva), talijanskog povijesnog spektakla redatelja Carla Campogalliania iz 1960. uz stručne komentare Daniela Rafaelića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –