Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 07.09.2009.

Bekim Sejranović dobitnik nagrade Meša Selimović

Na 9. međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” u Tuzli dodijeljena je nagrada 'Meša Selimović' za najbolji roman objavljen u 2008. godini na jezičnom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Najboljim romanom proglašen je roman "Nigdje, niotkuda" Bekima Sejranovića (Profil International, 2008). 

Tako je odlučio žiri u sastavu: Julijana Matanović, Mirko Kovač, Filp David, Andrew Eachtel i Irfan Horozović (predsjednik).

"Nigdje, niotkuda“ Bekima Serjanovića je tekst autobiografske provijencije koji se doima izuzetno autentično, male slike iz djetinjstva preklapaju se sa slikama usamljenog odrastanja i života u raznim krajevim svijeta, Brčko, Bosanska Gradiška, Rijeka, Zagreb, Bosfor i drugih, očitavanje jedne sudbine koja se logično zaokružuje u naslovu romana "Nigdje niotkuda“, rekao je, između ostalog, Irfan Horozović, obrazlažući odluku žirija.

Osim statue 'Mastionca i pero', rad akademskog vajara Pere Jelisića, Bekimu Sejraniću uručen je i novčani iznos nagrade.

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom. Godine 1985. seli u Rijeku, gdje pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku. Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavenske književnosti. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjornsena i Frode Gryttena, a priredio je i preveo «Antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik». Autor je studije «Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova» (Adamić, Rijeka, 2001.) i knjige kratkih priča «Fasung» (Naklada MD, Zagreb, 2002.). Živi i radi na relaciji Oslo-Hvar.


U užem izboru za nagradu Meša Selimović bili su i romani "Rod avetnjaka" Slađane Bukovac, "Pustinje" Rade Jarka ,"Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala, "Predator" Vladimira Arsenijevića i "Brat" Davida Albaharija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –