Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.10.2006.

Beogradski sajam knjiga 2006.
Održava se
01.01.1901.

Na 51. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (24. – 28.10.) na 12.500 m2 u dva će se izložbena paviljona predstaviti oko 800 izlagača iz zemlje domaćina i svijeta. Brojna infrastrukturna poboljšanja i renovirane hale 1 i 14 dokazuju da je Beogradski sajam knjiga danas jedan od najvećih kulturnih brendova Srbije, pa stoga ne iznenađuje da broj akreditiranih novinara prelazi 500 predstavnika tiskovnih i elektroničkih medija iz Srbije i svijeta.

Ovogodišnja zemlja-gost su SAD, iz koje je najavljen dolazak sedam uglednih američkih autora, među kojima i poznatog pjesnika srpskog porekla, Charlesa Simica. Amerikanci pripremaju bogat program koji, pored dosad neviđenog izgleda štanda, uključuje organiziranje natječaja za radove srednjoškolaca i brojne kulturne i druge aktivnosti.

Među brojnim izlagačima na sajmu će se prvi put naći izdavačke kuće iz Indonezije i Pakistana, a izlagači iz Republike Srpske i Crne Gore imaće status domaćih izlagača. Broj stranih izlagača prelazi tristotinjak iz 21 države - SAD, Švicarske, Španjolske, Velike Britanije, Makedonije, Italije, Hrvatske, Japana, Portugala, Angole, Brazila, Grčke, Kanade, Irana, Pakistana, BiH, Francuske, Indonezije, Belorusije, Izraela, Mađarske.

Najavljen je raznovrstan prateći program (promocije knjiga, predstavljanja izdavačkih aktivnosti izlagača na sajmu, susreti sa piscima, seminari i predavanja) u kojem će i ove godine značajno mesto imati Forum bibliotekara i izdavača te Školski dan, koji je prošle godine zabilježio najveću posjetu.

Na Sajmu knjiga će biti dodijeljene nagrade za: najboljeg izdavača, izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najljepšu knjigu, dječju knjigu godine i najbolju sajamsku prezentaciju.

Što se pak hrvatskih nakladnika tiče, beogradski sajam knjiga i ove godine pohodi njihov znatan broj, od onih najvećih pa do manjih, jer očito je da je za hrvatske nakladnike beogradski sajam daleko važniji i "konkretniji" od netom završenog frankfurtskog. Izlaganjem u Beogradu hrvatski nakladnici malo po malo šire svoj utjecaj i prisutnost na tržištu na kojem su mnogi nekada postizali znatne poslovne uspjehe, a kako Beogradski sajam nikada nije oskudijevao publikom, gužva oko štandova je neizbježna i ove godine, na radost dobrano deprimiranih nakladnika, autora i cjelokupne knjiške branše.

Može li nam se slično dogoditi idući mjesec na zagrebačkom Interliberu?

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –