Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 29.04.2014.

Besplatne elektroničke knjige: Jagić, Simić Bodrožić, Ušumović

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige"  tri nova prozna reizdanja: zbirke priča "Kičma" Dorte Jagić, "U što se zaljubljujemo" Romana Simića Bodrožića i "Makovo zrno" Nevena Ušumovića.

Zbirka priča „Kičma“ višestruko antologizirane, prevođene i nagrađivane spisateljice i prevoditeljice Dorte Jagić, objavljena je u tiskanom izdanju 2009. godine u Aora nakladi. Kroz 23 priče, većinom tek ovlaš istkanih fabula a gusto poetičnoga stila, miješa se začudnost s nenametljivošću životne istine: čitatelj nerijetko bude potresen iznenadnim poantiranjima serviranim između redova, uz ironijski odmak koji ih čini neobično pitkima.

Zbirka „U što se zaljubljujemoRomana Simića Bodrožića, višestruko nagrađivanog i antologiziranog prozaika srednje generacije prevedena je na njemački, španjolski, slovenski, makedonski i poljski te proglašena najboljom proznom knjigom godine po izboru Jutarnjeg lista. Elegantnog stila, odličnih dijaloga i nevjerojatno uvjerljive atmosfere, s nenametljivim, ponekad i do neraspoznatljivosti kamufliranim podtekstom literanih referenci, ova je prozna zbirka, tužna koliko su tužne sve one koje prodiru u samu bit ljudskih emocija i odnosa s drugima, doista zaslužila čistu peticu.

Zbirka „Makovo zrnoNevena Ušumovića, jednog od najvažnijih hrvatskih prozaika srednje generacije, uvrštenog u mnogobrojne domaće antologije (kratke) proze, ali i u američku antologiju najboljih europskih prozaika, u cjelini djeluje kao raspršeni i fragmentarni roman u kojem se izmjenjuju pripovjedne perspektive i glasovi, gotovo kao izmješteni iz nekih prošlih (Csáthovih) stoljeća i poetika, čija je sumaglica života ispresjecana rezovima konkretne, nasilne zbilje s početka devedesetih.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com) od 164 objavljena dostupno 152 naslova.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –