Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.10.2021.

Birgit Birnbacher u Zagrebu predstavlja roman 'Ja na svojoj strani'
Održava se
21.10.2021. u 20h

Birgit Birnbacher (© Bogenberger Autorenfotos)

Austrijska autorica Birgit Birnbacher predstavit će u Zagrebu svoj roman "Ja na svojoj strani", u četvrtak 21. listopada u 20 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5).

Uz autoricu, o romanu u izdanju nakladničke kuće Hena com i prijevodu Ane Križanović Grgić, govorit će Jadranka Pintarić (književna kritičarka) i Hrvoje Kovač (urednik). Promociju će moderirati Nermina Husković, a konsekutivno će s njemačkog prevoditi Ines Meštrović.

"Ja na svojoj strani" roman je koji u fokus postavlja priču jednog rehabilitiranog zatvorenika na samom početku odrasla života, ali predstavlja niz ljudskih sudbina. Birnbacher je u fabulu vješto ukomponirala osobnu povijest pojedinca, zamršenu obiteljsku situaciju i mnoge nelogičnosti društvenog sustava koji uvjetuje i upravlja mnoge živote, izbore i nesreće.

Birgit Birnbacher (Schwarzach im Pongau,1985.) austrijska je sociologinja i književnica. Radila je kao socijalna radnica i sudjelovala je u humanitarnim akcijama u Etiopiji i Indiji. Njezin debitantski roman "Wir ohne Wal", objavljen 2016. godine, priskrbio joj je književnu nagradu Fondacije Jürgen Ponto, nagradu Rauriser Förderungspreis i nagradu Theodor Körner Förderpreis. U godini 2019. zbog svoje je proze nagrađena prestižnim priznanjem Ingeborg Bachmann Prize. S romanom "Ja na svojoj strani", izvorno objavljenim u ožujku 2020., nominirana je za nagradu German Book Prize 2020 i ne silazi s ljestvica čitanosti u Austriji. Živi i radi u Salzburgu.

Organiziraju: izdavačka kuća Hena com i Austrijski kulturni forum 

Birgit Birnbacher

Ja na svojoj strani

  • Prijevod: Ana Križanović Grgić
  • Hena com 07/2021.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789532593372
  • Cijena 139.00 kn

Arthur Galleij nakon 26 mjeseci izlazi iz zatvora u dvadesetim godinama svoga života i uključuje se u program resocijalizacije da bi nastavio dalje sa životom. Arthurovo putovanje prema 'uzornom građaninu' unatoč svom trudu suputnika ne doseže cilja, a okrutnost suvremenoga svijeta mala je prepreka s obzirom na djetinje, adolescentske i zatvorske traume s kojima se postepeno treba suočiti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –