Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 05.04.2009.

Bookrix

Pišete marljivo i uporno, svoje prozne i(li) poetske uratke objavljujete na blogu i zasuti ste pozitivnim komentarima čitatelja, pa vam se javila i želja za ukoričenjem. No, ne znate kome se obratiti da vam želju ispuni... Portal Bookrix je stvoren upravo za vas!

Iako se već nekoliko puta spominjao na hrvatskom webu, nije zgorega još jedanput podsjetiti na njega jer se radi o internetskom sajtu otvorenom prije dvije godine u Njemačkoj koji omogućuje neafirmiranim piscima da svoju knjigu objave na internetu, kao prvi korak do ukoričenja, odnosno objave rukopisa u tiskanom obliku. Posebna je zanimljivost najava pokretača sajta kako će u dogledno vrijeme najčitanije rukopise nagraditi određenim novčanim iznosom koji će bar djelomično (ako ne možda i u cijelosti) pokriti troškove izdavanja tiskane knjige.

Osim toga, Bookrix nekoliko puta godišnje organizira natječaj u kojemu autori dvaju rukopisa najbolje ocijenjenih od strane posjetitelja, od pokretača sajta dobivaju po 2.000 i 1.000 američkih dolara, a nagrađeni bivaju i čitatelji koji sudjeluju u ocjenjivanju knjiga (3 x 100 US dolara). Elem, zašto ne pokušati?

Osim objave svog rukopisa u elektroničkom izdanju, korisnici Bookrixa također imaju mogućnost samostalnog dizajniranja naslovnice knjige i prijeloma teksta pomoću alata dostupnih na sajtu. Tu je naravno i nezaobilazni forum s raspravama o mnogim knjiškim temama, a omogućeno je i komentiranje i ocjenjivanje tuđih rukopisa.

Uz knjige i stripove korisnika portala-neafirmiranih pisaca, na stranicama su dostupna i pojedina djela klasika svjetske književnosti. Premda prevlast imaju knjige na engleskom jeziku, zastupljene su i knjige pisane na još sedam europskih jezika (engleski, nizozemski, njemački, talijanski...). Tako se u mnoštvu rukopisa već može naći i nekoliko knjiga autora s prostora bivše nam države – knjiga priča Eduarda Prangera “Ples na žici” koja je već doživjela i svoje tiskano izdanje u ediciji Balkanskog književnog glasnika, knjiga proze Mladena Vukovića, dvije knjige Ivana Despotovića: “Stihovi” i “Bezazlene priče”, dva kratka romana autora potpisanog kao ‘ktwdz’ (poznatog čitateljima našeg Knjigomat.com-a) i knjiga kratke proze Vesne Denčić.

Neki od dosjetljivijih autora s neengleskog govornog područja na Bookrix-u su čak objavili i engleski prijevod vlastite knjige, kako bi doprijeli do većeg broja čitatelja. Jer, za razliku od domaćih nam inertnih urednika i izdavača, urednici inozemnih izdavačkih kuća i na ovakvim internetskim odredištima  tragaju za novim perspektivnim autorskim imenima.

bookrix.com/

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –