Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2013.

Bookvica : Želimir Periš
Održava se
07.11.2013.

Bookvica će ovoga četvrtka, 7. studenog u 20,30 sati ugostiti zadarskog pisca, nagrađivanog kratkopričaša, jednog od trenutačno najagilnijih imena hrvatske književne scene Želimira Periša koji će publici predstaviti svoj hvaljeni prvijenac „Mučenice“ (Algoritam, 2013.).

Zbirka je to od petnaest priča koje kroz kratke ulomke pripovijedaju četrnaest žena i jedna ženka, a vremenski raspon koji priče obuhvaćaju seže od mitskog doba do futurizma, od povijesnih i književno-povijesnih do suvremenih, svakodnevnih, „običnih“ žena odnosno mučenica.

No „Mučenice“ nisu samo knjiga. One su složen projekt koji uključuje umjetnički angažman i humanitarne akcije, platformu Vox Feminae, radnice Kamenskog i sklonište za žrtve nasilja u obitelji. O cijelome tom projektu, o mučenicama u književnosti i stvarnosti, o pogledu na žensko mučeništvo muškim očima, o raznim Želimirovim književnim aktivnostima (zadarskoj udruzi pisaca ZaPis, uređivanju radio-emisije o književnosti, organizaciji ovogodišnjeg književnog festivala KaLibar bestiVal…), o smislu i potencijalu književnosti i književnog aktivizma u današnje doba i u današnjem društvu te o drugim temama s gostom će popričati voditeljica Bookvice, Patricija Vodopija, a u razgovor se kao i uvijek aktivno može uključiti i publika.

Najsretnija posjetiteljica ili posjetitelj dobit će knjigu „Mučenice“ na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućega autora.

Kako je Želimir Periš aktivan i kao voditelj radionica kreativnog pisanja u Zadru, uoči Bookvice održat će jednosatnu prezentaciju o kreativnom pisanju za polaznike splitske Kuće kreativnog pisanja i sve ostale zainteresirane.

Prezentacija će se održati u 18.30 sati u prostorijama Centra „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7 u Splitu.

Želimir Periš rođen je 1975. godine u Zadru. Po zanimanju je diplomirani inženjer računarstva i profesor informatike. Član je Udruge ZaPis (Zadarski pisci) s kojima organizira književne večeri. Aktivan je i kao voditelj radionica kreativnog pisanja u Zadru. Priče, drame i poeziju objavio je u više književnih časopisa i nekoliko zbornika proze. Osvojio je nekoliko književnih nagrada: Sfera 2002. Zagreb, Džepni Fest 2011. Mostar, Lapis Histriae 2012. Umag, PitchWise 2012. Sarajevo, Ulaznica 2012. Zrenjanin, GONG 2012. Zagreb, Lapis Histriae 2013. „Mučenice“ su mu prva objavljena knjiga.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –