Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 27.01.2009.

Boris Vian

Boris Vian (10. ožujka 1920. – 23. lipnja 1959.) bio je francuski erudit; pisac, pjesnik, glazbenik, skladatelj, pjevač, prevoditelj, kritičar, glumac, izumitelj i inženjer. Autor je deset romana (od kojih je neke potpisao pseudonimom Vernon Sullivan), dviju zbirki priča i cijelog niza dramskih tekstova i pjesama. Bio je zaljubljenik u jazz i pariška veza za, između ostalih, Dukea Ellingtona i Milesa Davisa; pisao je za nekoliko francuskih jazz časopisa (Le Jazz Hot, Paris jazz) te objavio brojne članke o jazzu kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Francuskoj. Odlično je svirao trubu.

Radi se o ludizmu i verbalnim igrarijama sklonom francuskom umjetniku koji se u svojim djelima poigrava s nasljeđem avangarde i koketirajući s brojnim žanrovima izokreće ustaljene obrasce i kanonizirane postupke te ismijava malograđanštinu, svoj maštovit rukopis pritom garnirajući čestim erotskim impulsima, zrncima groteske i obilnim nanosima crnog i na apsurdu baziranog humora.

Boris Vian je miljenik zahtjevnije publike istančana književnog ukusa, među kakve spadaju i pokretači internetskog sajta u cijelosti posvećenog životu i stvaralaštvu tog francuskog pisca.

Osim fotografija, detaljne biografije, bibliografije i članaka posvećenih književnome radu Borisa Viana, sajt sadrži čak i prijevode četiri cijelovita Vianova romana, te petnaestak njegovih kratkih priča i novinskih članaka. No, to još nije sve, intermezzzo.net Vianovim štovateljima omogućuje i besplatan download igranog filma "Pljuvat ću na vaše grobove" snimljenog prema istoimenom Vianovom romanu, a omogućeno je i gledanje dokumentarnog filma o njemu, nazvanog "Posljednji dan".

Tu su također i video-spotovi i MP3 fajlovi jazz skladbi u Vianovim izvedbama, te podaci o glazbenim albumima koji sadrže snimke njegovih izvedbi.

Sve u svemu, sadržajno vrlo bogata i pregledna ineternetska oaza za štovatelje djela jednog od najupečatljivijih francuskih umjetnika prve polovice dvadesetog stoljeća.

www.intermezzzo.net/vian.htm

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –