Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.03.2005.

Celeber objavio novi roman Alexa Garlanda
Održava se
01.01.1901.

Alex Garland jedno je od najznačajnijih imena poleta nove britanske književnosti. Dosad je objavio tri romana – "Žal" (Celeber, 1998.), "Teserakt" (Celeber, 2000.) i "Koma" (Celeber, 2005.). Mnogi već danas prihvaćaju mišljenje J. G. Ballarda koji je Garlanda nazvao novim Grahamom Greenom, a Nick Hornby ga naziva kultnim klasikom.

U središtu najnovijeg romana izuzetno popularnog pisca Generacije X jest mladić Carl koji se budi pošto je pao u komu (ili nije?) kad ga je, dok se vraćao doma posljednjim vlakom, napalo londonsko podzemlje. Sada se pokušava ponovno vratiti u život. Njegova razmišljanja lete poput sna između bolničkog kreveta i maglovitih i nejasnih raznih mjesta – njegovog stana, prijateljeve kuće, prodavaonice ploča, knjižare, njegove rodne kuće, svetišta – pozorno ispitujući i istražujući nejasnoću sjećanja na prošlost i pitanja o budućnosti, bez odgovora.

Roman je prožet kafkijanskom dvosmislenošću i nejasnoćom – je li pripovjedač budan ili sanja? Jesu li počeci užasa i strahova s kojima se suočava samo u njegovoj glavi? Je li ikad izašao iz kome? Postoji li razlika između nas i naše mašte? – a Garlandov slikovit govor i rečenica sa skrivenim značenjem više sliči vježbi nego pravom istraživanju.

Četrdeset slika autorovog oca Nicholasa Garlanda, umjetnika i crtača političkih karikatura, urezanih u drvetu, odličan su i funkcionalan dodatak knjizi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –