Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 29.01.2010.

Cunterview

Već gotovo četiri godine na internetskoj adresi www.cunterview.net egzistira portal  posvećen umjetničkom stvaralaštvu žena.

Stranice je pokrenula nezavisna grupa žena okupljena oko Udruge «K-zona» i predvođena  urednicom Gabrijelom Ivanov. Sve su to žene koje se i same bave umjetnošću te novim tehnologijama i koje dijele zajedničko mišjenje da su kreativne žene nedovoljno zastupljene u hrvatskom medijskom prostoru pa su kroz projekt Cunteview.net-a željele ispraviti tu nepravdu.

Također, portal ima za cilj educirati umjetnice i ostalu kulturnu javnost u Hrvatskoj o različitim umjetničkim praksama, te su se u tu svrhu u sklopu projekta Cunterview.net već održane brojne radionice weba, videa, montaže, Vj-inga i zvuka.

Dosad objavljen tekstualni i foto sadržaj portala je zaista obiman a najbogatija je rubrika “Baza umjetnica” u kojoj je sakupljeno stotinjak biografija domaćih umjetnica iz područja književnosti, filma, kazališta, likovne umjetnosti, glazbe, plesa isl. Tekstovi obuhvaćaju biografske podatke i popise djela, svaka umjetnica predstavljena je i fotografijom, tu su i brojni linkovi na njihove tekstove odnosno medijske napise o tim umjetnicama i njihovim djelima, kao i ulomci iz njihovih djela.

Od ostalih rubrika valja izdvojiti i rubriku vijesti koja se redovito, gotovo dnevnim ritmom puni najavama umjetničkih izvedbi, izložbi, promocija, novih izdanja i premijera umjetničkih djela domaćih autorica, kao i rubriku “Vox feminae” koja donosi tekstove koji problematiziraju položaj/zapostavljenost/podzastupljenost žena u društvu, te kolumne o ženskim likovima u stripu i ženskim strip-autoricama te kolumnistički niz koji tematizira zanimljivosti iz “queer svijeta”.

Tu je i rubrika intervjua koja obiluje razgovorima s domaćim umjetnicama a “Cunterview jukebox” sadrži obilje video-klipova ženskih bandova i pjevačica. Uglavnom, Cunterview.net pobrinuo se za uspješno širenje rodno osviještenog prostora, ne samo u virtualnom svijetu.

www.cunterview.net

– Povezani sadržaj –

Link • 30.10.2013.

Književni petak

– Pretraži sve članke –