Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.12.2015.

Dan Zvjezdanih ratova u Branimir centru
Održava se
19.12.2015. u 13:30h

U Branimir centru u Zagrebu vas 19. prosinca očekuje Star Wars dan, u organizaciji Inverzije koja je za sve sljedbenike Sile organizirala jedinstveni program u trajanju od 13,30 do 21,30 sati.

U Pikto galeriji održat će se izložba crteža, ilustracija i strip tabli posvećenih Zvjezdanim ratovima. Predstavit će se presijek radova domaćih autora koji su radili za strane strip izdavače: Igora Kordeja, Darka Macana, Edvina Biukovića i Esada Ribića, a bit će izloženi i radovi Tihomira Tikulina Tice, Sebastijana Čamagajevca, Ive Svorčine, Tomislava Tikulina, Mimija Cortazara, Nikole Listeša, Damira Ercegovića, Matta Hollingswortha i drugih. Uz ilustracije i strip table, na izložbi će biti prikazani i neki do sada neobjavljeni radovi.

Od stranih autora, izdvaja se Drew Struzan koji je radio plakate za sve nastavke Zvjezdanih ratova, kao i za najnoviji film Sila se budi te Ralph McQuarrie autor konceptualnih ilustracija za originalnu trilogiju. Svečano otvorenje izložbe je u 18 sati, i ako budete točni tamo ćete uživo zateći barem Kordeja, Macana i Ticu, a ako lijepo zamolite možda vam i nešto nacrtaju.

Svi su pozvani i na cosplay natjecanje inspirirano Zvjezdanim ratovima. Prijave za natječaj primaju se od početka događanja pa sve do 18 sati. Odluku o najboljem, najsimpatičnijem i najinventivnijem kostimu donijet će stručni žiri. Ocjenjivat će se uživljavanje u lik kojeg predstavljate, kreativnost, ali i sama izvedba kostima. Za sve je natjecatelje osigurano mjesto za presvlačenje i eventualno šminkanje.

U 19 sati će Pikto galerija osim izložbe ugostiti i Marka Fančovića, autora, prevoditelja, teoretičara znanstvene fantastike i vrsnog poznavatelja filmskog opusa Georgea Lucasa i Zvjezdanih ratova, koji će održati predavanje Korijeni i stablo Ratova zvijezda.

Kakve veze imaju Sergio Leone, Shane i poručnik Blueberry s Lucasovim ostvarenjem? Koji je događaj iz Drugog svjetskog rata bio glavna inspiracija za napad na Zvijezdu smrti? Zašto Orson Welles nije bio glas Dartha Vadera? Odakle ona frizura princeze Leie iz Epizode IV? Zašto je Tatooine pustinjski planet, a ne bujna džungla? Zašto Lucas nije režirao Epizode V i VI? Kome se David Lynch žalio na Lucasa? Kako je veliki majstor francuskog stripa reagirao na bezočnu krađu svoje scenografije? Kojeg je slavnog glumca zamijenio Hayden Christensen? Sve to, i još mnogo toga moći ćete doznati na ovom predavanju.

Očekuje vas i Artoskop – božićni sajam rukotvorina na kojem će dvadesetak izlagača, uz regularnu ponudu unikatnih radova, predstaviti i onu vezanu uz temu Zvjezdanih ratova.

Za male klince i klinceze spreman je kutak u kojem će moći isprobavati svjetlosne mačeve, ali i testirati svoje umijeće crtanja na kreativnoj radionici.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –