Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.09.2014.

Dani europske baštine 2014.
Održava se
18.09.2014.

Europa u mjesecu rujnu tradicionalno priređuje manifestaciju poznatu pod nazivom Dani europske baštine, kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa njenih naroda i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta. Dani europske baštine također imaju zadatak upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja svih baštinjenih vrednota. U sklopu manifestacije organiziraju se izložbe, javna predavanja, posjeti lokalitetima koji građanima inače nisu toliko dostupni, okrugli stolovi i druga događanja.

U Hrvatskoj je organizacija Dana europske baštine povjerena Ministarstvu kulture i njenoj Upravi za zaštitu kulturne baštine. Program hrvatskih Dana europske baštine i ove je godine vrlo sadržajan i odvijat će se od 18. rujna do 12. listopada.

Ovogodišnje Dane europske baštine otvorit će izložba "Konzervatorski svjetlopisi – naših prvih 160 godina zajedno" Sanje Grković, u izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU, u četvrtak 18. rujna, u 12 sati. Izložba će prikazati stotinjak analognih fotografija nastalih od sredine 19. do kraja 20. stoljeća (do prevage digitalne fotografije), izlučenih iz prebogatog fotografskog fonda cjelokupne hrvatske konzervatorske službe koji broji više od pola milijuna fotografija.

Dio događanja ove je godine posvećen konzervatorskoj dokumentaciji, odnosno njenoj fotografiji. Konzervatorska fotografija predstavlja nezaobilazno polazište konzervatorskog djelovanja već punih stotinu i šezdeset godina i s punim joj pravom možemo pripisati epitet vizualnog čuvara stanja baštine. Njoj zahvaljujemo uvid u izgled spomenika koji smo u nekom povijesnom trenutku djelomično ili u potpunosti izgubili, kao i bilješku izgleda spomenika prije, za vrijeme, te u konačnici nakon konzervatorskih i/ili restauratorskih zahvata.

U Sisku se od 19. rujna do 5. listopada 2014. Dani europske baštine 2014. obilježavaju pod nazivom 2. Dani industrijske baštine grada Siska. Nastavak je to manifestacije koja je započela 2013. kojom organizatori, Konzervatorski odjel u Sisku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Gradski muzej Sisak i Gradska galerija Striegl prezentiraju iznimno povijesno i kulturno nasljeđe koje je obilježilo povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena.

Manifestacija će započeti 19. rujna otvaranjem izložbe "Nova namjena starih industrijskih građevina". Četrdeset godina zaštite industrijskih spomenika u Njemačkoj, te predavanjem autora izložbe Axela Föhla iz Radne grupe za zaštitu industrijskih spomenika Udruženja za zaštitu spomenika u Saveznoj Republici Njemačkoj. U sklopu navedene manifestacije javnosti će se putem izložbe prezentirati projekt uređenja Holandske kuće kao i cjelokupni projekt Info centra industrijske baštine Holandska kuća.

Gradski muzej Sisak organizirano je ponovno razgledavanje industrijske baštine: razgledavanje tvornice „Segestica 1919.“ d. o. o. nakon čega će bit održana predstava – Steiner: Skica u suradnji s Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, razgledavanje riječne luke te razgledavanje starih sisačkih pivovara - „Ruta sisačkih pivovara“ kojom se nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje piva u gradu Sisku od 1855. godine.

U suradnji s fotogalerijom „Siscia Obscura“ bit će predstavljena izložba Industrijska baština Siska u starim fotografskim tehnikama. Izložba Književna nagrada Željezare Sisak 1976. – 1990. u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak i Gradskog muzeja Sisak predstavlja ostavštinu nekada cijenjene nagrade koju je kontinuirano davao Metalurški kombinat „Željezara“ Sisak od 1976. do 1990. godine. Književna nagrada zajedno s Likovnom kolonijom Željezare Sisak bila je kulturni brend tadašnje tvornice i grada Siska, a izložba nastoji prezentirati i duhovno naslijeđe tvornice kao dio industrijske baštine.
    
Tijekom dva tjedna organizirat će se razna predavanja, izložbe, edukativne radionice te niz drugih događanja. Također već treću godinu za redom u sklopu projekta ''Tvornica baštine Željezare Sisak'' održat će se konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak tijekom koje će se provoditi radovi na skulpturi Josipa Diminića Objekt II u prostoru Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak.
    
Na kraju radionice prva stručno obnovljena skulptura biti će postavljena na području zaštićenog parka. Radionicu provodi Odsjek za konzervaciju – restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i Gradska galerija Striegl.

No, to nije sve, detaljan program obilježavanja Dana europske baštine 2014. u Hrvatskoj nalazi se u brošuri u prilogu.

NAPOMENA:    
    
Ministarstvo kulture organizira prijevoz u Krapinu, Sisak i Krapje, polazna stanica je ispred Etnografskog muzeja u Zagrebu:
za Sisak 20. rujna u 14,00 sati;
za Krapje 20. rujna u 8,00 sati,
za Krapina 26. rujna u 9,00 sati

– Dani europske baštine, od 18. rujna do 12. listopada 2014. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –