Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.11.2009.

Diego Muñoz Valenzuela predstavlja knjigu 'Tajna mjesta'
Održava se
19.11.2009.

Suvremeni čileanski pisac Diego Muñoz Valenzuela će u četvrtak 19. studenoga 2009. godine predstaviti svoju zbirku kratkih priča "Tajna mjesta", nedavno objavljenu u izdanju Znanja.

Predstavljanje će se održati s početkom u 12 sati u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U predstavljanju, uz autora sudjeluju:

prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,
Alberto Sepulveda, veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj,  
Tomislav Vintar, predsjednik Uprave Nakladničke kuće Znanje,
Željka Lovrenčić, prevoditeljica i
Dubravko Sidor, dramski umjetnik.

Nakon predstavljanja organiziran je koktel uz čileansko vino.

Organiziraju: Veleposlanstvo Čilea u Republici Hrvatskoj, Nakladnička kuća Znanje i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

O autoru:

Suvremeni čileanski pisac Diego Muñoz Valenzuela rođen je 1956. godine u Constituciónu. Objavio je zbirke pripovijesti "Nada ha terminado" (Ništa nije završilo, 1984.), "Lugares secretos" (Tajna mjesta, 1993.), "Ángeles y verdugos" (Anđeli i krvnici, 2002.), "Déjalo ser" (Pusti, neka bude, 2003.), te romane "Todo el amor en sus ojos" (Sva ljubav u njezinim očima, 1990., 1999.) i "Flores para un cyborg" (Cvijeće za jednog robota, 1997., 2003.)

Njegove su pripovijetke uvrštene u više od trideset antologija objavljenih u Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Meksiku, Argentini, Ekvadoru i Čileu. Prevedene su na francuski, talijanski, hrvatski i engleski.

Dva puta bio je dobitnik Nagrade za najbolja književna djela koju dodjeljuje čileansko Nacionalno vijeće za knjigu – za zbirku pripovijedaka Tajna mjesta - 1994. i za (tada) neobjavljeni roman "Cvijeće za jednog robota" - 1996.

Jedan je od rijetkih suvremenih čileanskih pisaca koji piše znanstvenu fantastiku. Bio je urednikom nekoliko antologija čileanske pripovijetke: "Contando el cuento" (Pričajući priču, 1986.), "Andar con Cuentos" (Hodati s pripovijetkama, 1992.) i "Cuentos en Dictadura" (Pripovijesti u vrijeme diktature, 2003.)

Diego Munoz pripada generaciji 80-ih godina. "Generaciji koja je mislila da prstima dotiče nebo, ali joj je netko sakriven iza nekog ugla, izmakao ljestve" - kaže novinarka Faride Zeran. Ta generacija izvlači iz zaborava duhove iz vremena svoga mladenaštva i u svojim djelima koristi humor, piše slobodno i s izvjesnom dozom drskosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –