Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 18.05.2015.

Dodijeljena književna nagrada 'Anto Gardaš' za 2014. godinu

Dobitnica nagrade "Anto Gardaš" za 2014. godinu je Ivana Guljašević za roman „Neprilagođena“ (Igubuka,  Zagreb, 2014.).

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Branka Primorac, Dubravka Težak i Stjepan Tomaš pročitalo je 28 prijavljenih knjiga tiskanih u 2014. godini te u uži izbor izdvojilo sljedeće naslove:

Adam Rajz: „Vatrenjaci“, MH - Ogranak Đakovo & DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko- srijemski, Đakovo, 2014.
Igor Knižek: „Moj pustolovni planet“, Alfa, Zagreb, 2014.
Ivana Guljašević: „Neprilagođena“, Igubuka, Zagreb, 2014.
Nada Mihelčić: „Edbin“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2014.

Adam Rajzl poznato je ime u književnosti za djecu. Osobito su zapažene njegove zbirke pjesama namijenjene najmlađima. Osim poezije sve češće javlja se prozom. Najnovija zbirka priča za djecu „Vatrenjaci“ tematski je na tragu njegovih prethodnih literarnih radova u kojima mu je nadahnuće vlastito djetinjstvo. Lijepim jezikom, tečnom rečenicom ispričane su priče koje su plodno tlo našle u starim vjerovanjima u nadnaravna bića.

Igor Knižek napisao je sedam bajki objavljenih u zbirki „Moj pustolovni planet“ kojima u čitatelja pobuđuje najljepše ljudske osjećaje. Na literaran način izrekao je neke od najvažnijih životnih pouka ljudskog roda, a konvencionalni je tip bajke obogatio hrvatskim ljudima i krajevima.

Nada Mihelčić u novoj knjizi „Edbin“ opet je jednu staru temu ispisala na nov način. Riječ je o odrastanju i sazrijevanju razmaženog dječaka bogatih i zaposlenih roditelja, o odnosu mladih i starih, prihvaćanju odgovornosti koja mladog čovjeka čini boljim i zrelijim.

Povjerenstvo je 9. književnu nagradu za najbolju proznu knjigu za djecu i mladež „Anto Gardaš“ odlučilo dodijeliti Ivani Guljašević za roman „Neprilagođena“ (Igubuka,  Zagreb, 2014.)

Ivana Guljašević je svoju profesionalnu karijeru počela stripom. Poslije stripa slijedili su vrlo zapaženi crtani filmovi za koje je Ivana osim crteža potpisivala i scenarij. Ova diplomirana grafičarka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti poznata je i kao dizajnerica i ilustratorica knjiga, slikovnica i udžbenika, sudionica brojnih izložbi. Međutim, njezin umjetnički nerv nije stao samo na likovnom. Sve više i sve češće pojavljuje se kao autorica teksta, prvo slikovnica, a 2013. objavljuje prvi veći prozni tekst, roman za djecu „Moja slavna prijateljica“.

„Neprilagođena“ je njezino drugo veće prozno djelo u kojem se, kao i u prvom romanu, bavi prijateljstvom u najosjetljivijim godinama. Prihvaćanje u društvo vršnjaka važno je mladima jednako kao voda i hrana. Pojedinac bez prijatelja najčešće je izoliran i osuđen na nemilosrdnu porugu, često i na fizičko zlostavljanje.
 

Svečana dodjela 9. hrvatske književne nagrade "Anto Gardaš" - za najbolju knjigu pripovijedaka ili roman za djecu i mladež za 2014. godinu održana je u ponedjeljak 18. svibnja u knjižari Nova u Osijeku.

Organizatori: Društvo hrvatskih književnika i Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Osijek

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –