Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.06.2016.

Dodjela prve nagrade Kitica - za najbolju poeziju za djecu i mlade
Održava se
04.06.2016. u 11h

Dodjela nagrade za najbolji rukopis poezije za djecu i mlade "Kitica" u organizaciji Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, i promocija nagrađene zbirke održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u subotu 4. lipnja s početkom u 11 sati.

Pobjednica ovogodišnjeg natječaja "Kitica" je Iva Dužić s rukopisom "Sve što vrijedi".

Nakon prigodnih riječi i rečenica prosudbene komisije o pristiglim rukopisima i nagrađenom (Snježana Babić-Višnjić, Aljoša Vuković) te predsjednice o novopokrenutom natječaju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade/kluba prvih pisaca „Kitica“, otvorit će se mogućnost promotivne i trajne posudbe zbirke uz potpis autorice.

O natječaju:

Na prvi natječaj za najbolji rukopis poezije "Kitica" za djecu i mlade, prispjelo je pedesetak rukopisa. No tri su se naslova ipak izdvojila svojom kvalitetom i poetičnošću. To su, abecednim redom po prezimenu autora: Sanja Andabaka "Zaljubljeni tramvaj", Iva Dužić "Sve što vrijedi" i Nada Zidar-Bogadi "Proljeće trči za dječakovom loptom".

Uzimajući u obzir sve čimbenike koje dobru poeziju za djecu čine takvom, tročlani stručni žiri u sastavu: Silvija Šesto, Snježana Babić Višnjić i Aljoša Vuković, odlučio je prvu nagradu Kitica dodijeliti autorici Ivi Dužić za rukopis "Sve što vrijedi". Iako, uglavnom, pisan u duhu tradicije hrvatskog pjesništva za djecu, rukopis sugerira da je riječ o autorici koja je u dosluhu s prirodom i zapravo sa svim što je okružuje. Ona dobro razumije djecu, njihov jezik i njihov opažajni svijet te tako svoje misli pretače u male poetske bisere koji će sigurno doprijeti do njihova srca, a neke poput pjesama Krug čitanja i Ljepotica koja je prava oda Lijepoj Našoj, sigurno zaslužuju mjesto i u čitankama.

Zbog svega navedenog žiri smatra da je ova zbirka za dlaku pobjegla svojim finalnim konkurenticama te zasluženo osvojila nagradu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –