Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / tportal.hr • 16.06.2018.

Dubravka Ugrešić dobitnica književne nagrade tportala za roman 'Lisica'

Dubravka Ugrešić, foto: tportal

Lisica Ugrešić Dubravka

Jedanaesta po redu književna nagrada tportala za najbolji roman dodijeljena je spisateljici Dubravki Ugrešić za roman "Lisica" u izdanju Frakture, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna i statua tipkovnice uručeni su joj u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dubravki Ugrešić žiri je nagradu dodijelio za "Lisicu", roman koji je, kako su naveli u obrazloženju, "ironičan, opor i nježan", "prepun referenci koje navode na nove književne potrage" i "oplemenjuje svoga čitatelja".
 

Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju, ocijenio je žiri u sastavu: Ivica Buljan, predsjednik, Ursula Burger, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

"Lisica" je remek djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja, zaključili su, a cjelokupno obrazloženje odluke da književnu nagradu tportala za najbolji roman dobije Dubravka Ugrešić pročitajte ovdje.
 

***

Lisica zna mnoge stvari, a jež samo jednu. Taj grčki aforizam poslužio je Isaiahu Berlinu da podijeli pisce na dvije skupine, one koji pišu i djeluju koristeći se jednom idejom – ježeve, i one koji su raznorodni, višestruki – lisice. Poigravajući se mnogostrukostima, pokazujući veličanstven rep i mijenjajući maske, putujući literarno i stvarno od Japana preko mnogih ruskih klasika do Nabokovljevih američkih avantura ili pak besmislenih predstavljanja knjiga u današnjem svijetu, Dubravka Ugrešić piše roman o pripovijedanju.

Što je književnost danas, koja je njezina uloga i, još važnije, koja je uloga pisca, je li on(a) samo klaun koji putuje svijetom, mogu li se uopće još pričati priče, je li moguće samo tako stvoriti roman i ispripovjediti priču te tko ima kontrolu nad tekstom, autor ili priča sama, sve su to pitanja koja pokreću "Lisicu".

(iz bilješke o knjizi)

Dubravka Ugrešić

Lisica

  • Fraktura 07/2017.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532668704

Što je književnost danas, koja je njezina uloga i, još važnije, koja je uloga pisca, je li on(a) samo klaun koji putuje svijetom, mogu li se uopće još pričati priče, je li moguće samo tako stvoriti roman i ispripovjediti priču te tko ima kontrolu nad tekstom, autor ili priča sama, sve su to pitanja koja pokreću 'Lisicu'.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –